Verplichting Britse UKCA-markering twee jaar uitgesteld

Bedrijven krijgen twee jaar extra de tijd om nieuwe productveiligheidsmarkeringen UKCA aan te brengen. Dit heeft de Britse minister van Handel Grant Shapps maandag 14 november bekendgemaakt.

De UK Conformity Assessed (UKCA)-markering is ingevoerd als onderdeel van het eigen regelgevingskader van het Verenigd Koninkrijk. Het toont aan dat producten voldoen aan de eigen regelgeving inzake productveiligheid en is bedoeld om de consument te beschermen.

Gezien de moeilijke economische omstandigheden als gevolg van post-pandemische verschuivingen in vraag en aanbod, naast de oorlog van Poetin in Oekraïne en de daarmee gepaarde hoge energieprijzen, wil de regering het bedrijfsleven echter niet belasten met de eis om de oorspronkelijke (31 december 2022) deadline te halen.

CE

De overheid blijft de CE-markering nog 2 jaar erkennen, zodat bedrijven tot 31 december 2024 de tijd hebben om zich voor te bereiden op de UKCA-markering. Bedrijven kunnen ook de UKCA-markering gebruiken, zodat ze flexibel kunnen kiezen welke markering ze willen toepassen.

Om de fabrikanten te ondersteunen, herziet de Britse regering ook het bredere kader voor productveiligheid, zodat de lasten voor het bedrijfsleven tot een minimum worden beperkt en het systeem up-to-date blijft met nieuwe innovatieve methoden zoals e-etikettering.

Als onderdeel hiervan zal de regering het bedrijven gemakkelijker maken om productmarkeringen aan te brengen. Dankzij dit pakket zullen duizenden bedrijven, waaronder fabrikanten van elektronica en liften, extra tijd krijgen om zich te concentreren op groei en het scheppen van banen, terwijl ze tegelijkertijd flexibiliteit krijgen in de manier waarop ze aan hun wettelijke verplichtingen voldoen.

Sectorspecifiek

Er komen verschillende regels voor medische hulpmiddelen, bouwproducten, kabelbanen, vervoerbare drukapparatuur, onbemande vliegtuigsystemen, spoorwegproducten en uitrusting voor de scheepvaart. De voor deze sectoren verantwoordelijke ministeries maken sectorspecifieke afspraken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *