Seco Tools Reconditioning Service groeit met meer dan 30%

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Volhardmetalen frezen en boren zijn het snelst groeiende programma in het Seco Tools-portfolio en de eigen reconditioneringsdienst voor volhardmetalen gereedschappen zag een toename van meer dan 30% in 2022.

Een door Seco gereconditioneerd gereedschap krijgt 85% tot 95% van zijn oorspronkelijke prestaties. Zonder parameters opnieuw af te stellen of prestaties in te leveren, voldoen de prestaties van het gereconditioneerde gereedschap aan de geavanceerde bewerkingsstrategieë, bijvoorbeeld bij dynamisch frezen waarbij slechts een klein gedeelte van de diameter van een gereedschap voor de snede wordt gebruikt. Fabrikanten verbeteren ook hun duurzaamheid en helpen de uitstoot per onderdeel te verminderen, evenals de emissies die nodig zijn om nieuwe volhardmetalen gereedschappen te produceren uit nieuwe grondstoffen.

Reconditioneren versus herslijpen

Het herslijpen maakt de snijkanten van een gereedschap scherper. Reconditionering brengt ronde gereedschappen terug naar een niveau dat qua eigenschappen en prestaties dicht bij hun oorspronkelijke conditie ligt. Dit kwaliteitsniveau wordt gegarandeerd, en de werkplaatsen eisen tegenwoordig deze zekerheid, vooral als het gaat om processtabiliteit voor geautomatiseerde en onbemande operaties.

Hetzelfde proces dat wordt gebruikt voor de productie van nieuwe gereedschappen wordt toegepast wanneer Seco gereedschap reconditioneert. Dit omvat alle relevante slijpstappen op hetzelfde type machine met dezelfde programma’s, wieltypes en het opnieuw aanbrengen van coatings die werden aangebracht toen het gereedschap nieuw werd geproduceerd. Seco identificeert het gereedschap en het reconditioneringsprogramma dat overeenkomt met alle originele/as-new specificaties en past alle noodzakelijke micro- en geometrische eigenschappen toe.

Kosten

Reconditionering kan doorgaans twee of drie keer op hetzelfde gereedschap worden toegepast. Elk van deze reconditioneringscycli wordt volgens Ruud Zanders, global reconditioning lead bij Seco Tools, ook uitgevoerd tegen een kostenniveau van de helft tot een derde van de prijs van nieuw gereedschap. ‘De besparingen’, zei hij, ‘worden op een eenvoudige manier aangetoond met de vergelijking 1+3=2. De kosten van één nieuw gereedschap plus drie reconditioneringscycli zijn gelijk aan de kosten van twee nieuwe gereedschappen.’

Circulaire economie

Het reconditioneringsprogramma van Seco Tools draagt bij aan de drie basisprincipes van de circulaire economie (elimineren van afval en vervuiling, circulatie van producten en materialen en regeneratie van de natuur) en helpt werkplaatsen de levenscyclus van volhardmetalen gereedschappen te maximaliseren, producten langer in gebruik te houden en de impact op het milieu te verminderen. Gereedschappen kunnen opnieuw worden gebruikt door te reconditioneren en vervolgens worden gerecycled.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *