Schrootprijzen in vrije val

Na wat op- en neergaande schrootprijzen, zijn de prijzen van ferroschroot in elkaar gestort. Alle soorten lieten een verlies zien van soms wel meer dan 40 procent (draaisel). Daarmee liggen de prijzen weer op het niveau van juni 2009, toen we nog midden in de crisis zaten. Dit blijkt uit de Vraag en Aanbod schrootenquête voor de maand oktober.

Non-ferroschroot wist zich nog wel te handhaven, de prijzen van de kopersoorten stegen zelfs licht. Roodkoper van 3.370 naar 3.417 euro per ton en geelkoper van 2.220 naar 2.233 euro per ton. De andere soorten non-ferroschroot (aluminium, rvs 18/8, lood en zink) daalden licht.
Grootste daler bij het ferroschroot is draaisel, dat meer dan 40 procent daalde van 87 naar 52 euro per ton. De tweede daler is gruisijzer, waarvoor in de maand oktober een prognose is afgegeven van 60 euro per ton. In september was dat nog 92 euro per ton.

China

De grootste veroorzaker van dit ‘leed’ is China. Volgens een medewerker van Groenleer Metaalrecycling uit Zierikzee (en Kruiningen) heeft dat land de groei veel te lang fictief hoog gehouden. ‘Met als gevolg dat er nu zo veel overcapaciteit is van staal dat het tegen schrootprijzen wordt gedumpt op de wereldmarkt’, zo signaleert Groenleer. Volgens diezelfde bron is de bodem nog lang niet bereikt. De metaalrecycler verwacht dat (misschien nog wel) lagere prijzen tot zeker maart volgend jaar zullen aanhouden. ‘Er is ook hoegenaamd geen aanbod van schroot, bedrijven wachten op betere tijden.’

Hier het volledige overzicht van de schrootprijzen