zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

FME: Zeer zware klappen technologische industrie op komst


Zoetermeer, 7 mei 2020
Ondernemers in de technologische industrie gaan een zeer zware tijd tegemoet als gevolg van de coronacrisis.

Dat blijkt uit een enquête die FME hield onder haar lidbedrijven, waaraan bijna 600 ondernemers meededen. Bijna de helft van de bedrijven heeft nu al te maken met een flinke omzetdaling en geeft aan ook in het derde kwartaal minimaal twintig en soms wel vijftig procent op de omzet te moeten inleveren. Bijna 60% van de bedrijven komt binnen een jaar in liquiditeitsproblemen. De helft van die bedrijven zegt personele maatregelen niet uit te kunnen sluiten om een faillissement te voorkomen, als overheidsmaatregelen uitblijven.

De ‘intelligente lockdown' is economisch rampzalig voor de industrie. Het al in januari ingestelde FME-coronameldpunt werd overspoeld door meldingen dat de internationale toeleveringsketens onder druk stonden. Dat terwijl technologie nu nog meer dan ooit dé oplossing is voor maatschappelijke uitdagingen. In de zorgsector, bij de voedselproductie en de openbare veiligheid.

Uit de crisis innoveren

FME ziet maar één manier om onze welvaart en welzijn te garanderen: we moeten ons uit de crisis innovéren. 'Deze schokkende cijfers laten zien dat dat een enorme uitdaging is. Daarom hebben we zowel nu als in de toekomt mensen met de juiste skills nodig. We moeten zorgen dat technologisch personeel behouden blijft en weer aan het werk kan, door middel van een NOW 2.0 en NOW 3.0 regeling. Ook moet er juist nu geïnvesteerd worden in innovatie en R&D', zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink.

 

Het is hoog tijd dat naast de politieke focus op het ontzien van de gezondheidszorg, de focus ook op de economische belangen komt te liggen. Dezentjé: 'Gezondheid en economie zijn twee zijden van dezelfde medaille. De ‘intelligente lockdown' moet zo snel mogelijk een ‘intelligente doorstart' worden, zodat we enorme en blijvende schade bij bedrijven kunnen indammen.'

Dit stuk is geschreven op 5 mei, nog voordat premier Rutte de nieuwe maatregelen bekend maakte.

FME: Zeer zware klappen technologische industrie op komst'
47 procent van de ondernemers verwacht in zowel Q2 als Q3 meer dan twintig procent omzetdaling. Ook voor Q4 zien de ondernemers het nog erg somber in. (Foto: FME)
1/1
 
 
     
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts