zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Steeds meer mkb-bedrijven voor hoge bedragen van de hand gedaan


Amsterdam, 26 februari 2020
In de tweede helft van 2019 is het aantal verkooptransacties in de mkb-overnamemarkt met 35 procent gestegen. Het prijsniveau bleef onveranderd hoog: gemiddeld wordt voor een mkb-bedrijf 4,95 keer de brutowinst betaald.

Dat blijkt uit de laatste Overname Barometer van overnameplatforms Brookz en Dealsuite. Het onderzoek vond plaats onder 262 Nederlandse fusie & overname advieskantoren die zich richten op bedrijven met een omzet tussen 0,5 en 30 miljoen euro.


Meer kleinere deals In tegenstelling tot berichten over een wellicht afkoelende overnamemarkt is het aantal koop- en verkooptransacties in het Nederlandse mkb in de tweede helft van 2019 fors toegenomen ten opzichte van de eerste zes maanden. Het aantal verkochte bedrijven nam met 35 procent toe. Gecorrigeerd voor het seizoens-effect - in de tweede helft van het jaar vinden er altijd meer transacties plaats - gaat het nog steeds om een substantiële stijging.

Daarnaast valt op dat in vergelijking met twee jaar geleden (H2-2017) het aantal kleinere transacties (dealwaarde tot 5 miljoen euro) fors is toegenomen. Het prijsniveau bleef ook in de tweede helft van 2019 onveranderd hoog: gemiddeld werd voor een mkb-bedrijf 4,95 keer de brutowinst betaald.

Goede afspiegeling van de markt

Volgens Floyd Plettenberg, partner bij Brookz en Dealsuite, zijn de uitkomsten van de Overname Barometer een goede afspiegeling van de huidige marktsituatie. Plettenberg: ‘Het aantal verkochte bedrijven neemt al vier jaar op rij gestaag toe. Relatief gezien steeg zowel het aantal verkochte bedrijven in het segment met een dealwaarde onder als boven de vijf miljoen euro. Maar absoluut gezien is met name het aantal transacties in het segment met een dealwaarde onder de vijf miljoen euro sterk gestegen. Er worden dus vooral méér kleine bedrijven worden verkocht.'

Adviseur als dealbreker

Daarnaast werd in deze versie van de Overname Barometer gevraagd naar wat de meest voorkomende redenen zijn waarom een verkooptransactie niet doorgaat. Als de twee belangrijkste redenen worden genoemd een ‘te laag bod' (27%) en ‘gebrek aan vertrouwen tussen koper en verkoper' (17%).

Opvallend is dat bij meer dan een kwart van de afgeketste transacties de adviseur als dealbreker wordt genoemd. Bijvoorbeeld omdat een adviseur te hoge verwachtingen over de prijs heeft gecreëerd, onvoldoende kennis van zaken heeft of er niet uitkomt met de adviseur van de kopende partij.

Vooruitzichten

De vooruitzichten voor de eerste helft van 2020 zijn nog steeds goed, maar iets minder positief dan een half jaar geleden: ruim 81 procent van de overnameadvies-kantoren (was 84%) verwacht dat de MKB-overnamemarkt de komende zes maanden stabiel zal blijven of verder aan zal trekken. Een minderheid van negentien procent verwacht dat de markt gaat verslechteren. Uitgedrukt in een rapportcijfer geven de overnameadvieskantoren een 7,5 voor het verwachte overnameklimaat in de eerste helft van 2020, tegen een 7,7 voor de tweede helft van vorig jaar.

Bekijk hier de complete overname barometer voor de tweede helft van 2019. 

Steeds meer mkb-bedrijven voor hoge bedragen van de hand gedaan'
In de tweede helft van 2019 is het aantal verkooptransacties in de mkb-overnamemarkt met 35 procent gestegen.
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts