zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Afzetprijzen en producentenvertrouwen industrie stabiel


Den Haag, 6 januari 2020
Het producentenvertrouwen industrie is in december 2019 nauwelijks veranderd ten opzichte van een maand eerder. Het vertrouwen ging van 2,8 in november naar 2,9 in december 2019. Ook in de afzetprijzen van de Nederlandse industrie was weinig verandering. Deze waren in november gemiddeld even hoog als in november 2018. Een maand eerder waren de producten van de industrie1,6 procent goedkoper dan een jaar eerder.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gemiddelde producentenvertrouwen van de afgelopen twintig jaar is 1,0. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en in februari 2009 de laagste waarde (-23,5). Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

Positief over orderpositie

Producenten in de industrie oordeelden in december minder positief over de verwachte bedrijvigheid. Daarentegen waren ze positiever over de orderpositie en de voorraden gereed product.

Twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren positief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar.

Daarentegen was het oordeel over de voorraden gereed product negatief. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te groot beschouwt is groter dan het aantal dat de voorraden te klein vindt.


cbsBron: CBS

Producenten hout- en bouwmaterialenindustrie meest positief

Net als in de drie voorgaande maanden waren in december de producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie het meest optimistisch. In de transportmiddelenindustrie hadden pessimisten nog steeds de overhand, maar daar steeg het producentenvertrouwen wel. Het vertrouwen in de aardolie- en de chemische industrie daalde het sterkst.

Afzetprijzen industrie

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in november 5,5 procent goedkoper dan in november 2018. In oktober lagen de prijzen 18,0 procent lager dan in oktober 2018.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in november 7,6 procent lager dan een jaar eerder. In oktober was de prijsdaling 6,6 procent.

In de meeste overige bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in november 2019 hoger dan een jaar eerder.


Vergeleken met oktober zijn de afzetprijzen van de industrie in november met 0,1 procent gedaald. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 0,1 procent af, terwijl die op de buitenlandse markt ongeveer gelijk bleven.
cbs


Bron: CBS
 
     
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts