zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Chinese bedrijven in Nederland verdubbeld


Den Haag, 16 oktober 2019
In vijf jaar tijd is het aantal Chinese bedrijven in Nederland bijna verdubbeld, van 245 eind 2012 naar 470 eind 2017. De bijdrage van Chinese bedrijven aan de Nederlandse economie is in dezelfde periode bijna verviervoudigd tot ruim 1 miljard euro, maar dit is nog steeds veel minder dan de bijdrage van bijvoorbeeld Amerikaanse bedrijven.

Dat meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers over buitenlandse bedrijven in Nederland. Het gaat hierbij om bedrijven waarvan het meederheidsbelang in Chinese handen is. De toegevoegde waarde van deze bedrijven is toegenomen van 290 miljoen euro in 2012 tot 1 079 miljoen euro in 2017. Het aantal werknemers bij Chinese bedrijven nam in dezelfde periode ongeveer even sterk toe, van 3 duizend tot 11 duizend. De uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling groeiden navenant: van 9 miljoen (2012) tot 31 miljoen euro (2017). Sinds 2015 is de bijdrage van Chinese bedrijven aan de Nederlandse economie veel sterker gegroeid dan het aantal Chinese bedrijven. Dat kwam door enkele grote overnames.

Er zijn ook Nederlandse bedrijven in China gevestigd. Met 605 in 2017 zijn dat er meer dan Chinese bedrijven in Nederland, maar dit aantal nam wel af (660 in 2012).

Hoogste toegevoegde waarde in industrie

In de industrie zijn zestig Chinese bedrijven actief, maar de toegevoegde waarde van deze bedrijven lag in 2017 met 374 miljoen euro wel hoger dan in de handel, zeker per bedrijf (gemiddeld 6,2 miljoen euro). Het aantal werknemers was met ongeveer drieduizend gelijk in de handel en in de industrie. In vergelijking met 2012 is het aantal industriële bedrijven in Chinese handen verdubbeld, en het aantal handelsbedrijven met 58 procent toegenomen. Een sterke groei vertoonde de specialistische zakelijke dienstverlening: van 25 naar 70 bedrijven. De toegevoegde waarde van deze bedrijfstak nam toe van 3 tot 22 miljoen euro, maar blijft met 2 procent van de bedrijven in Chinees eigendom bescheiden.

Econoom Marjolijn Jaarsma geeft een toelichting op de cijfers:
 
     
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts