zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Producentenvertrouwen iets minder positief


Den Haag, 27 september 2019
Het producentenvertrouwen industrie is in september afgenomen. Het vertrouwen ging van 3,9 in augustus naar 3,3 in september. De ondernemers waren negatiever over hun voorraden.

Dat blijkt uit de laatste cijfers van het CBS. Het gemiddelde producentenvetrouwen van de afgelopen twintig jaar is 1,0. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en in februari 2009 de laagste waarde (-23,5). Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

Positiever over orders

Producenten in de industrie oordeelden in september positiever over hun orderportefeuille. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar.

Daarentegen was het oordeel over de voorraden gereed product negatief. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te groot beschouwt is groter dan het aantal dat de voorraden te klein vindt.

Hout- en bouwmaterialenbranche meest positief

In alle bedrijfstakken behalve de transportmiddelenbranche waren de producenten positief, met als grootste uitschieter de hout- en bouwmaterialenbranche (15,3). Opvallend is dat in de basismetaal en metaalproductenbranche het producentenvertrouwen sterk terug liep, van 5,4 in augustus naar 0,4 in september.
 
     
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts