Machinefabriek LUYT in Den Oever haalt twee grote lierorders binnen op 1 dag, 13 lieren in totaal

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Machinefabriek LUYT in Den Oever gaat de nieuwe Belgische bokker Z-53 van rederij Savels uitrusten met een 10-trommel vislier en twee loslieren. Tevens zal LUYT 10 rvs vislieren (splitwinches) leveren voor een aantal viskotters van Marisa Fisheries in Suriname.

Machinefabriek LUYT in Den Oever haalt twee grote lierorders binnen op 1 dag, 13 lieren in totaal
Javro Kjell Marisa Fisheries sterntrawlers, gerealiseerd door LUYT

De order levert veel werk op in Den Oever. ‘Het eigen fabricaat wordt hier geheel op maat ontwikkeld en zelf gefabriceerd. Alle werkzaamheden vinden plaats in onze machinefabriek die beschikt over een ontwerp- & engineeringsafdeling, een eigen draaierij met geavanceerde apparatuur en lierspecialisten voor fabricage, installatie & inbedrijfstelling aan boord. Ons bedrijf is vanouds bekend van de grote meer-trommelige luchtbediende lieren voor de visserij. Meer dan 1150 lieren zijn er sinds de oprichting in 1960 door LUYT in eigen beheer ontworpen, ontwikkeld, gefabriceerd en vervolgens geplaatst op vele viskotters. In de beginjaren klopten veelal de vissers van Wieringen aan, nu weet de gehele vissersvloot uit alle windstreken LUYT te vinden. De lieren worden voor elke type visserij geleverd. De kennis is ook inzetbaar voor andere industrie. Klanten uit allerlei maritieme sectoren vinden hun weg naar LUYT voor engineering, installaties en inbedrijfstellingen, onderhoud, reparatie en revisie, verbouw en nieuwbouw en toepassingen, zoals lieren en voortstuwingssystemen voor onder andere sleepdiensten, offshore en de baggerindustrie.’

10-trommel LUYT vislier

De lierorder bestaat uit het ontwikkelen en leveren van een compleet nieuwe 10-trommel vislier inclusief schommelassen van eigen fabricaat en twee rvs loslieren voor de nieuwe Belgische bokker Z-53, is afkomstig van scheepswerf Padmos, die hoofdaannemer is van de nieuwbouw. Naar verwachting komt de Z-53 volgend jaar in de vaart en zal worden ingericht voor bokken en twinriggen. Het 38-meter lange casco van de Z-53 is bijna identiek aan de eerder door Padmos ontworpen en in de vaart gebrachte Belgische bokkers Z-483, Z-98 en Z-39, die alle drie zijn voorzien van 10-trommel LUYT-vislieren. Echter, de LUYT-lier voor de Z-53 wordt uitgerust met een derde vistrommel voor twinriggen.


Enkel trommel rvs LUYT-vislieren

Deze lierorder bestaat uit het ontwikkelen en leveren van in totaal tien rvs splitwinches voor Marisa Fisheries in Suriname, is afkomstig van eigenaar Johnny de Boer. De vloot van Marisa Fisheries bestaat inmiddels uit 15 schepen. De tien rvs splitwinches zullen medio november worden geleverd. Marisa Fisheries en LUYT zijn geen onbekenden voor elkaar. In 2017 heeft LUYT als hoofdaannemer in Den Oever twee nieuwe sterntrawlers, ‘Javro’ en ‘Kjell’ (zie bijgevoegde foto), voor Marisa Fisheries ontworpen, afgebouwd en opgeleverd. De schepen zijn geschikt om onder tropische omstandigheden te vissen op grote diepte. Eerder zijn de door Marisa Fisheries aangekochte schepen Minerva, Floreat en Milton door LUYT in Den Oever verbouwd en gereed gemaakt voor de visserij in Suriname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *