Jubilerende Ten Have Metaalwerken verhuisd naar nieuwbouw in Apeldoorn

In vijftien jaar van een schuurtje in het gehucht De Vecht-Terwolde naar een schitterend bedrijfsgebouw op het industrieterrein Apeldoorn Noord 2. Dat is in een notendop de geschiedenis van Ten Have Metaalwerken. Tuwi uit Winterswijk mocht als huisleverancier het complete machinepark leveren.

In Apeldoorn spreken we vlak voor het openings- en jubileumfeest met Lisette ten Have-Hurenkamp en Ferdinand Bauhuis, verkoopadviseur bij Tuwi. Lisette is samen met Maurice ten Have eigenaar van het metaalbewerkingsbedrijf.

Nieuw machinepark

Met de nieuwbouw beschikt Ten Have Metaalwerken over afzonderlijke ruimtes voor de plaatwerkerij, halffabrikaten, productie van constructiewerk, (sier)hekwerken, balustrades en trappen en tenslotte een afdeling voor de bewerkingen (TIG-lassen en zagen) van roestvast staal en aluminium. Het montagewerk wordt ook door eigen medewerkers uitgevoerd.

Met de nieuwbouw investeerde Ten Have in een bijna compleet nieuw machinepark dat geheel is aangeschaft bij Tuwi uit Winterswijk. ‘Vijftien jaar geleden met de start van het bedrijf kwamen we voor het eerst in aanraking met Tuwi. Onze eerste Tuwi-machine, een ponsknipmachine, kochten we in 1994. Voor de investering in het nieuwe machinepark hebben we nog wel rondgekeken bij andere machineleveranciers en andere machinemerken, maar hebben eigenlijk nooit overwogen onze machines van een andere leverancier te betrekken. Eén van de voordelen van Tuwi is dat ze beschikken over een eigen serviceafdeling met eigen monteurs’, zegt Lisette. ‘Ze hebben naast de nieuwe machines ook een aantal oude machines mee verhuisd naar de nieuwe locatie.’

Garantie

De nieuwe machines hebben ze overigens besteld tijdens het jubileumfeest ter ere van het 30 jarige bestaan van Tuwi, vertelt verkoopadviseur Ferdinand Bauhuis desgevraagd. ‘Dat was in september 2008, we hadden toen een actie waarbij we op elke verkochte machine 5 jaar garantie gaven. Dat heeft Maurice ten Have aangegrepen om bijna een volledig nieuw machinepark te bestellen. In totaal gaat het om een investering van ruim 250.000 euro (inclusief inruil). Hierna de machines:

  • ponsnibbelmachine, digibend horizontale buigmachine en een uithoeker (Euromac);
  • kolomboormachine (Alzmetal);
  • drie zaagmachines waarvan één volautomaat (Imet);
  • volautmatische zaagstraat met bundelmagazijn (Simec);
  • kantbank en schaar (Durma);
  • profielwals en platenwals (Durma/Birlik);
  • coördinaten boormachine lengte van 6 meter (CMA).

Voor Tuwi is de compleet nieuwe vestiging van Ten Have een mooi visitekaartje. ‘Zij hebben daar nagenoeg al onze merken en soorten machines staan. Voor ons betekent dit, dat we in de nieuwbouw van Ten Have Metaalwerken als het ware beschikken over een compleet ingerichte showroom’, zegt Bauhuis.

‘Met het machinepark hebben we alles in huis om plaatwerkproducten te maken van ontwerp tot eindproduct’, vertelt Lisette. ‘Waar we sterk in zijn en waar we ook voor staan is kwaliteit en maatwerk; met ons huidige moderne machinepark kunnen we alles maken en snel schakelen als dat nodig is’, zegt ze.