Europese fabrikanten roestvrij staal lijden onder productieverschuiving naar Azië

Foto van: Ruud Peijs
Geplaatst door Ruud Peijs

De Europese fabrikanten van roestvrij staal zijn de belangrijkste slachtoffers van de verdere verschuiving van de productie naar China en andere landen in Azië. Alleen al in China is de productie de afgelopen tien jaar 22 keer zo groot geworden.

China produceert nu al meer roestvrij staal dan de binnenlandse vraag, terwijl die productie de komende jaren alleen maar verder zal toenemen. Dat stelt het Britse bureau van staaldeskundigen, MEPS.

De Europese Unie was in 2008 nog een exporteur van roestvrij staal, maar dat plaatje is nu snel aan het veranderen. De Britten wijzen daarbij naar Japan dat inmiddels al veel van haar exportmarkten is kwijtgeraakt aan de Chinezen. Bovendien wordt niet alleen in China, maar ook in andere opkomende landen als Rusland, Brazilië en India, hard gewerkt aan nieuwe fabrieken om de capaciteit verder op te voeren. ‘De toenemende overcapaciteit voor de productie van roestvrij staal zal vooral de staalfabrieken in ons deel van de wereld zwaar treffen’, vreest MEPS.

Fusies

Het bureau acht verdere consolidatie onder de Europese staalfabrikanten, met sluiting van fabrieken, een mogelijke oplossing. Fusies of overnames vallen echter moeilijk bij de Europese of nationale concurrentiediensten, zeker omdat er toch al slechts vier grote producenten over zijn.

Aziatische partner

Een samenwerking tussen een Europese fabrikant en bijvoorbeeld een Aziatische partner heeft als onvermijdelijk gevolg dat er (nog) meer goedkoop Aziatisch materiaal naar de Europese markt komt. ‘Dat zou uiteindelijk toch leiden tot de sluiting van fabrieken in de EU.’