Daling afzetprijzen industrie zet door

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juni gemiddeld 7,0 procent lager dan in juni 2022, meldt het CBS. Een maand eerder was de prijsdaling 4,9 procent.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In juni 2023 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie circa 69 euro, ruim 37 procent minder dan een jaar eerder. In mei kostte een vat ruwe North Sea Brent bijna 70 euro. Dat was ongeveer 34 procent minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in juni 35,9 procent goedkoper dan in juni 2022. In mei lagen de prijzen 30,6 procent lager dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in juni 17,9 procent lager dan een jaar eerder. In mei lagen de prijzen 16,1 procent lager dan in mei 2022.

In de meeste bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in juni echter hoger dan een jaar eerder.

De afzetprijzen van de industrie zijn in juni ten opzichte van mei met 0,3 procent gedaald. De prijzen op de buitenlandse markt stegen met 0,2 procent, de prijzen op de binnenlandse markt daalden met 1,0 procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *