Column Casper Burgering: ‘Deuken in optimisme’

De eerste golf van het coronavirus in het eerste kwartaal zorgde voor druk op de prijzen in basismetaalmarkten. Een periode van langzaam prijsherstel volgde. Het heeft circa vier maanden geduurd voordat de prijzen weer het niveau van 1 januari bereikten. Nu de tweede golf van het coronavirus zich aandient, neemt ook het optimisme in basismetaalmarkten langzaam af.

Column Casper Burgering

Met het abrupt wegvallen van de vraag als gevolg van de sterke opkomst van de covid-19-pandemie in het eerste kwartaal, verdwenen de aanbodproblemen in de koper-, nikkel- en zinkmarkt als sneeuw voor de zon. Ineens waren overproductie en hogere voorraden het gesprek van de dag. De prijzen namen een duikvlucht.

De forse steun eind maart van de Amerikaanse centrale bank (Fed), de Europese Centrale Bank (ECB) en de centrale bank van China (PBoC) hielp om het negatieve sentiment onder beleggers in basismetaalmarkten te kantelen. Het zorgde voor een opwaartse prijscorrectie in de basismetaalprijzen. Het enthousiasme over de groei van de vraag naar basismetalen door het snelle herstel van de Chinese economie nam een vlucht.

Het sentiment bij met name de grotere Chinese metaalverwerkers herstelde ongekend snel. Na een diepe dip in maart, nam het vertrouwen onder inkopers van bijvoorbeeld koper, nikkel en zink in april weer scherp toe. Het stemde beleggers tevreden. De orders stegen en de vooruitzichten voor de mondiale vraag naar basismetalen (met name uit China) werden flink naar boven bijgesteld. De prijzen veerde weer op.

Deuken in optimisme

Met de start van het vierde kwartaal neemt de economische onzekerheid weer toe. Een tweede golf van het coronavirus brengt namelijk weer veel kopzorgen onder beleggers. Net zoals bij de start van de eerste coronagolf neemt de druk op de basismetaalprijzen toe. Maar dit is niet het enige wat voor prijsdruk zorgt. Betere Amerikaanse macro-economische cijfers zorgde voor steun voor de dollar. Hierdoor zwakten de prijzen in basismetaalmarkten weer af.

Basismetaalmarkten in het vierde kwartaal

Het lijkt erop dat het venijn weer in de staart zit. Ik denk echter dat zolang de Chinese economie positieve macro-economische cijfers laat zien, het sentiment in veel basismetaalmarkten op peil blijft. Maar de neerwaartse risico’s zijn iets verhoogd.

De onzekerheid die covid-19 brengt zet de boel weer op scherp in basismetaalmarkten. Dit kan weer leiden tot veel onruststokende cijfers in dit laatste kwartaal. Verder is het fundamentele plaatje ook niet gunstig. Er zijn nog hoge voorraden en we hebben te maken met overschotten in de aluminium-, nikkel- en zinkmarkt. De kopermarkt is nog in balans, maar ook dit kan snel genoeg kantelen met de nieuwe onrust.

Dan hebben we het nog niet gehad over de broze relatie tussen de VS en China. Hernieuwde spanningen tussen de VS en China kunnen voor flinke deuken in het optimisme zorgen. En ook de Amerikaanse presidentverkiezingen in november en de aanloop daar naartoe gaan een rol opeisen. Als het verschil tussen beide presidentskandidaten in de peilingen afneemt, dan neemt de onzekerheid toe wie er gaat winnen. Kortom, ook in het vierde kwartaal wordt het sentiment flink op de proef gesteld.

Casper Burgering, ABN Amro

Reageren?
redactie@vraagenaanbod.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *