Blog Rolf Elling: Wakker geworden

Foto van: Rolf Elling
Geschreven door Rolf Elling

Volgens mij is het een jaar of vijf, zes of wellicht nog wel langer geleden dat ik in deze column opperde om veel meer praktijkgerichte lessen op te nemen in het vmbo. En zie hier, vanaf het schooljaar 2024 – 2025 wordt dit het geval.

Het besef is er eindelijk om leerlingen in het theoretische opleidingen ook een deel praktijk aan te bieden.

Dat doet mij, en waarschijnlijk velen met mij, goed. Het is simpelweg essentieel dat leerlingen op deze leeftijd ook in aanraking komen met de vele praktijkgerelateerde activiteiten.

Technisch onderwijs is uiteraard geen compromis. Het is een toegangspoort tot kansen. Het opent deuren naar een groot aantal carrièrepaden, van engineering en constructie tot ontwerp en productie. En dat hebben we nodig binnen onze maakindustrie. Dat geldt voor alle geledingen.

Een hele verandering dus voor tienduizenden vmbo’ers die op de theoretische leerweg zitten, voorheen de mavo. Er komen nieuwe praktijkvakken bij waar leerlingen examen in kunnen doen. Het lespakket wordt uitgebreid met echte opdrachten van externe bedrijven zodat ze beter leren waar ze goed in zijn en waar hun ambities liggen.

De dertien nieuwe praktijkgerichte vakken worden in samenwerking met bedrijven opgezet.

Rolf Elling, hoofdredacteur

rolfelling@vraagenaanbod.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *