Blog Rolf Elling: Sparren kan en mag best

Foto van: Rolf Elling
Geschreven door Rolf Elling

En dan is het nieuwe jaar van start. Wat gaat het in 2024 worden voor de Nederlandse maakindustrie. De vooruitzichten zijn nu niet echt spectaculair en voorzien vooralsnog weinig tot geen groei. Daarin zijn de cijfers duidelijk.

Het lijkt er zelfs op dat pas vanaf het tweede kwartaal er weer wat betere resultaten kunnen worden behaald. Tot die tijd zit er te weinig in het verschiet.

Het is even niet anders, het zijn de bekende en wederkerende golfbewegingen binnen het economisch speelveld. En elke keer zijn er andere oorzaken aan te wijzen die dit veroorzaken.

We hebben een zwaar jaar achter de rug met binnen de industrie een forse productiekrimp van – 6 procent. Voor 2024 is de verwachting dat de industrie weer een magere, +0,5 procent, aantrekkende groei laat zien.

Wat hier wel voor nodig is, is een aantrekkende uitvoer, ook omdat de bedrijfsinvesteringen voorlopig blijven krimpen. Stevig herstel laat nog wel even op zich wachten.

Het blijft vooralsnog belangrijk om binnen het bedrijf zelf de zaken goed op orde te hebben. Daar valt wellicht nog wel zo hier en daar enige ‘winst’ te behalen. Aspecten die wellicht op het eerste oog niet zo toe deden, zijn misschien wel te verbeteren.

Het zit hem soms ook in de details. Met kleine aanpassingen die toch het een en ander aan voordeel zouden kunnen opleveren. Ga dus eens kritisch kijken – en vooral met een andere blik – op de diverse productieafdelingen. Wellicht komen er zaken aan de orde die anders en slimmer kunnen.

Even sparren met een of meer collega’s kan natuurlijk ook leiden tot andere inzichten. Dit wordt nog wel eens onderschat, denk ik. Het kan in ieder geval de moeite lonen om de wat mindere economische periode door te komen.

Rolf Elling, hoofdredacteur

Reageren?

E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *