Titanium

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Titanium is een chemisch element met het symbool Ti en het atoomnummer 22. Het is een zilverkleurig overgangsmetaal dat bekend staat om zijn uitstekende sterkte-gewichtsverhouding, corrosiebestendigheid en biocompatibiliteit.

Tags:
Titanium goud legering

Kenmerken en toepassingen van titanium

 • Fysische eigenschappen: Titanium is licht van gewicht en heeft een lage dichtheid, ongeveer de helft van die van staal. Het is echter zeer sterk en taai, met een hoge treksterkte. Het heeft een smeltpunt van ongeveer 1668 graden Celsius en een kookpunt van ongeveer 3287 graden Celsius.
 • Corrosiebestendigheid: Een van de meest opmerkelijke eigenschappen van titanium is zijn uitstekende weerstand tegen corrosie. Het vormt een beschermende oxidehuid die het metaal beschermt tegen oxidatie en reacties met veel chemische stoffen, waaronder zoutwater en zure omgevingen. Hierdoor is titanium zeer gewild in toepassingen waar corrosiebestendigheid van cruciaal belang is, zoals de scheepsbouw, offshore-industrie, chemische verwerking en medische implantaten.
 • Biocompatibiliteit: Titanium is biologisch inert en niet-toxisch voor het menselijk lichaam, waardoor het uitstekend geschikt is voor medische toepassingen. Het wordt veel gebruikt voor de vervaardiging van implantaten, zoals heup- en knieprothesen, tandheelkundige implantaten en cardiovasculaire stents. Het vermogen van titanium om te integreren met botweefsel maakt het een ideale keuze voor orthopedische en tandheelkundige procedures.
 • Industriële toepassingen: Vanwege zijn hoge sterkte-gewichtsverhouding wordt titanium gebruikt in verschillende industriële toepassingen. Het wordt gebruikt in de lucht- en ruimtevaartindustrie voor vliegtuigonderdelen, zoals rompen, vleugels, motoren en landingsgestellen. In de auto-industrie wordt titanium gebruikt voor de productie van uitlaatsystemen, veren en andere onderdelen waar lichtgewicht en sterkte vereist zijn.
 • Sieraden: Titanium wordt ook gebruikt in de sieradenindustrie vanwege zijn aantrekkelijke zilvergrijze kleur, lichtheid en hypoallergene eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt voor het maken van ringen, armbanden, horloges en andere sieradenstukken.
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (2)

 1. Geachte,
  Welke Titanium soort wordt best gebruikt voor uitwendig gebruik voor medische doeleinden en is dan ook nog goed bewerkbaar?

  ALvast bedankt voor uw info.

  1. Beste heer Van den Wijngaert,

   Wij hebben u een mail gestuurd met reactie op uw vraag.

   Vriendelijke groet,
   Redactie Vraag&Aanbod