Standhouder Midden in de Maak: Colt International

De laatste jaren neemt de eis voor ‘clean’ produceren toe in de hightech industrie. Leveranciers in de complete supply chain zijn in toenemende mate verantwoordelijk voor het schoon aanleveren van producten en/of componenten. Dat brengt voor deze partijen verschillende uitdagingen met zich mee. Colt International helpt industriële bedrijven bij het inrichten van een zo schoon mogelijk productieproces, door het ontwerpen, leveren, monteren en valideren van klimaatinstallaties die bijdragen aan een efficiëntere bedrijfsvoering.

Er is een belangrijke rol weggelegd voor de toeleverancier om eerder in het productieproces kansen te signaleren én hierop te acteren om schoner te produceren en daarmee kosten te besparen. Een integraal ontwerp, waarbij rekening moet worden gehouden met het klimaat, maar ook zeker met de menselijke factor – vormt een belangrijke basis. De mens is nog altijd de meest vervuilende factor binnen schone productieomgevingen.

Schoon moet ook écht schoon zijn

De impact van contaminatie (denk aan partikel, moleculair en bacterievervuiling) heeft een desastreus effect op de prestatie van systemen. Daarom zijn de gestelde eisen rondom producten dusdanig hoog, waarbij dit in de praktijk ‘first time right’ het uitgangspunt is. Een onderdeel of oppervlakte is pas schoon wanneer de hoeveelheid deeltjes of moleculaire contaminatie de prestatie niet beïnvloeden.

In de metaalbewerkende of -verwerkende industrie betekent dit over het algemeen dat je producten clean en steriel moet reinigen en verpakken in een cleanroom om de gewenste grade te realiseren. Een cleanroom is ontworpen om vervuiling aan producten te reduceren of zelfs uit te sluiten. Om dit te realiseren is de concentratie van deeltjes in de lucht volledig beheerst, en zijn de temperatuur, luchtvochtigheid en overdruk op het juiste niveau. Met andere woorden: zorgen voor de juiste luchtbehandeling en klimatologische omstandigheden is cruciaal om de geëiste grade te kunnen leveren.

Essentieel

Vanzelfsprekend is een cleanroom een essentieel onderdeel om ‘clean’ te kunnen produceren, echter moet naar het totale productieproces gekeken worden om te zorgen voor zo min mogelijk afwijkingen en een zo hoog mogelijke productreinheid om aan de eisen te voldoen. Door het totale productieproces zo ‘schoon’ mogelijk in te richten en hierop te ontwerpen, wordt overmatig corrigeren in de reinigingsstraat en cleanroom voorkomen.

Dit is efficiënter omdat de cleanroom in de basis een zone is waar werkzaamheden logischerwijs meer tijd in beslag nemen. Denk aan bijzondere en strenge voorschriften wat betreft personeelshygiëne. In dit specifieke productieproces is een integrale aanpak dus noodzakelijk om een schonere omgeving te garanderen en daarmee dus ook een schoon product. Het zorgen voor een schonere omgeving gaat dus verder dan alleen vervuiling en luchtkwaliteit. De temperatuur en de luchtvochtigheid zijn bijvoorbeeld minstens zo belangrijk. Bij een afwijkende temperatuur kan het werkstuk krimpen of uitzetten en ook een te lage of te hoge luchtvochtigheidsgraad kan contaminatie op het product geven. Daarom is het om optimaal ‘clean’ te produceren belangrijk om te zorgen voor een schone en beheersbare omgeving in het totale productieproces — van ruwe grondstof tot aan een clean verpakt eindproduct.

Ben jij klaar om jouw bedrijf naar de volgende stap te tillen en toekomstbestendig te maken bij clean produceren? Onze specialisten helpen je daar graag bij. Wij beschikken over de kennis om iedere ruimte — van productie tot cleanroom — klimatologisch te optimaliseren.

Bezoek Colt International op de virtuele beurs Midden in de Maak van 15 september t/m 9 oktober en kijk op www.coltinfo.nl.

Colt

Gesponsord door:
Colt International
Beurs:
Midden in de Maak