Metaal snijden

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Metaal snijden is het proces waarbij metaal wordt gesneden in de gewenste vorm of grootte. Voor verschillende metalen kan een andere snijmethode een voorkeur hebben. Welke methode het best past bij welke metaalsoort leggen we in dit artikel uit.

Tags:

Technieken om metaal te snijden

Watersnijden

Bij Watersnijden (of waterstraalsnijden) wordt een straal water onder hoge druk gebruikt om door het metaal te snijden. Het water wordt vaak vermengd met abrasieve deeltjes om het snijproces te versnellen en nauwkeuriger te maken.

Lasersnijden

Bij lasersnijden wordt een laserstraal gebruikt om door het metaal te snijden. De laserstraal is zeer nauwkeurig en kan op hoge snelheid snijden. Het proces wordt vaak gebruikt voor het snijden van complexe vormen en dunne materialen.

Plasmasnijden

Plasmasnijden maakt gebruik van een plasmastraal om door het metaal te snijden. De plasmastraal wordt opgewekt door het gas in een spuitmond onder hoge druk te ioniseren, waardoor een elektrische ontlading ontstaat die het metaal smelt en wegblaast.

Autogeensnijden

Autogeensnijden is een thermisch snijproces waarbij een brander wordt gebruikt om het metaal te snijden. De brander gebruikt een mengsel van zuurstof en brandstof om het metaal te verhitten en te smelten, terwijl een stroom van zuurstof wordt gebruikt om het metaal weg te blazen.

Metalen die vaak worden gesneden

In principe kunnen alle metalen worden gesneden, maar sommige metalen lenen zich beter voor bepaalde snijtechnieken dan andere vanwege hun eigenschappen.

Staal snijden

Staal is een veelgebruikt metaal voor snijwerk. Het is relatief goedkoop en kan met verschillende technieken worden gesneden. Het is echter wel belangrijk om te weten welke snijtechniek het beste werkt voor het specifieke type staal.

Aluminium snijden

Aluminium is lichter en zachter dan staal, waardoor het gemakkelijker te snijden is. Lasersnijden is een populaire techniek voor het snijden van aluminium vanwege de hoge precisie en snelheid.

Roestvast staal snijden

Roestvast staal is een legering van staal, chroom en andere metalen. Het is corrosiebestendig en duurzaam, maar het is ook moeilijker te snijden dan gewoon staal. Lasersnijden en watersnijden zijn effectieve technieken voor het snijden van roestvast staal.

Koper en messing snijden

Deze metalen zijn relatief zacht en kunnen worden gesneden met verschillende technieken. Autogeensnijden is een veelgebruikte methode voor het snijden van koper en messing.

Titanium snijden

Titanium is een sterk en licht metaal, maar het is ook moeilijker te snijden dan andere metalen vanwege de hoge smelttemperatuur. Lasersnijden en watersnijden zijn effectieve methoden voor het snijden van titanium.

Tags:
lasersnijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *