Duurzaamheid centraal op Hannover Messe

Foto van: Henriëtte van Norel
Geschreven door Henriëtte van Norel

‘Energizing a Sustainable Industry’. Dit was het thema op Hannover Messe 2024. Onder dit motto toonden veel bedrijven hun nieuwste ontwikkelingen. Noviteiten die op een of andere manier bijdragen aan de vergroening van de industrie.

Foto: Henriëtte van Norel

Ontwikkelingen die de aandacht trokken, varieerden van een app voor ‘nul smering’, modulaire precisie-kruistafels en precisie-‘gantry’-systemen tot ‘state of the art’ duurzame IPC’s om Industrial Internet of Things (IIoT) en andere digitale transformatie-initiatieven kosteneffectief te ondersteunen. In dit artikel meer hierover.

Foutloos

LiveDrop kwam naar de Hannover Messe met een heuse Nederlandse vinding, namelijk ‘PaperlessShare’-technologie. Met deze ‘offline’ te gebruiken technologie kunnen bedrijven voortaan documenten op een relatief eenvoudige, snelle en veilige manier digitaal delen met elkaar, zonder gebruik te maken van communicatieprotocollen zoals Bluetooth, WiFi, 5G of NFC. Na installatie van een ‘LiveDrop’ printerdriver, kan direct een unieke LiveDrop-code worden gegenereerd. De ontvanger krijgt deze bewegende LiveDrop-code toegezonden, die alle data van het te delen bestand bevat. Met behulp van een telefoon kan de code worden gescand om zo toegang te krijgen tot alle bestanden. De codes zijn te gebruiken op diverse platforms (lees: Apple, Google, Windows). De voordelen van deze nieuwe manier van het delen van dat is dat er geen digitale ‘handshake’ meer nodig is tussen verzender en ontvanger en dat de data-overdracht sneller werkt en foutloos is. Zeker in vergelijking met een Bluetooth-verbinding. Het risico dat de ontvanger malware ontvangt is uitgesloten. Met de huidige transmissiesnelheid van 500kb/s maakt LiveDrop het mogelijk om alle soorten bestanden te delen, die direct vanaf een Windows-computer verstuurd worden en als PDF-bestand ontvangen kunnen worden. De praktijktesten zijn momenteel in volle gang. Als deze met succes worden afgerond, dan komt dit product naar verwachting voor de zomer nog op de markt. 

Softwaretool

Met de softwaretool ‘TwinCAT Machine Learning Creator’ (TE3850) van Beckhoff is het voor gebruikers voortaan mogelijk om het hele proces van data-acquisitie tot het getrainde AI-model zelf over te nemen, zonder dat ze daarvoor over de benodigde AI-expertkennis moeten beschikken. Met behulp van het ‘no code’-ontwikkelingsplatform kunnen de gegenereerde AI-modellen eenvoudig en gestandaardiseerd worden gemaakt. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van ‘best practices’, open standaarden en interfaces. De ‘getrainde’ modellen voor diverse besturingstoepassingen worden geleverd in het open standaardformaat ONNX. Beckhoff heeft deze volledig aangepast aan de eigen IPC’s en TwinCAT-producten voor uitvoering. Indien gewenst zijn deze getrainde modellen echter ook buiten de Beckhoff-productwereld als ONNX-modellen te gebruiken. Bovengenoemde software leent zich bij uitstek voor AI-ondersteunde beeldverwerking bij kwaliteitsborging.

Foto: Henriëtte van Norel

Haakse tandwielkasten

Ook SEW speelt in op het onderwerp duurzaamheid met haar nieuwste producten. Zij presenteren ondermeer X.e en DriveRadar industriële, haakse tandwielkasten voor toepassing in zware omstandigheden bij het transport van stortgoed. Bij de ontwikkeling van de eerstgenoemde serie, de X.e-serie, hebben de ontwikkelaars van SEW vanaf het begin een digitale tweeling gebruikt om de aandrijvingen in verschillende opzichten te optimaliseren. Interessant is zeker ook de conditiebewakingsoplossing DriveRadar IoT-suite voor industriële tandwielkasten. Met release 4.0 is het met deze web-applicatie voortaan mogelijk om naast de transmissiebewaking ook de conditie van de volledige aandrijflijn geautomatiseerd te bewaken. Dit biedt de gebruiker een hoge mate van efficiëntie en duurzaamheid. Speciaal voor breekinstallaties toonde SEW P2.e planetaire tandwielkasten. Met deze nieuwe componenten speelt de fabrikant in op de trend naar gewichtsoptimalisatie in combinatie met een hogere ‘output’.

App voor nul smering

Wetenswaardig in het kader van duurzaamheid was deze editie ook de igusGO-app voor ‘nul smering’. In deze app van igus hebben de ontwikkelaars materiaaltechnologieën en kunstmatige intelligentie samengebracht om alle professionele gebruikers in de industrie via AI-chat een veilige toegang te bieden tot miljoenen bewijsstukken. De app is gebaseerd op honderdduizenden testgegevens en miljoenen succesvolle toepassingen van de afgelopen 60 jaar. Zo presenteerde ze onder andere een nieuw draaikranslager, gemaakt van 50 procent hout en 50 procent hoogwaardig kunststof. Dit is een illustratief voorbeeld van integratie van hernieuwbare grondstoffen in de industriële productie. Interessant was ook het uitgebreide gamma PTFE- en PFAS-vrije oplossingen voor lineaire lagers en glijlagers en de uitgebreide garantie van 4 jaar op alle igus-producten met online levensduur-berekening.

Digitaal veilig

Inspelend op de in aankomst zijnde EU-richtlijn NIS 2 (de Cyber Resilience Act en de Machinery Regulation) presenteerde automatiseringsspecialist Pilz haar nieuwste dienst ‘Industrial Security Consulting Service (ISCS). Vanaf heden helpt Pilz bedrijven om machines en installaties digitaal te beveiligen. Niet alleen tonen ze aan waar de gevaren zitten in een proces en wat de eventuele gevolgen daarvan kunnen zijn, maar ook wordt inzichtelijk gemaakt hoe de op handen zijnde wetswijzigingen kunnen worden doorgevoerd om aan de CE-conformiteit te blijven voldoen. Het ISCS bestaat uit vier modules: ‘Protection Requirements Analysis’, ‘Industrial Security Risk Assessment’, ‘Industrial Security Concept’ en ‘Industrial Security System Verification’. Deze service wordt uitgevoerd in 4 stappen. De 1e stap is een bezoek van een expert van Pilz om de omvang van de te beveiligen installatie(s) en/of machine(s) te bepalen. Stap 2 is een risicobeoordeling voor elke subsectie gedurende de volledige levenscyclus van het systeem. In stap 3 wordt de strategie, en de daarvoor te nemen maatregelen, om eventuele risico’s van cyberaanvallen en manipulaties op voorhand zoveel mogelijk te elimineren. Aan de hand van ‘Industrial Security System Verification’ van Pilz wordt in stap 4 de effectiviteit van de geïmplementeerde tegenmaatregelen gecontroleerd.

Foto: Henriëtte van Norel

Bewegings- en positioneersystemen

Centraal bij HIWIN staan deze editie van de Hannover Messe de modulaire precisie-kruistafels en het precisie-‘gantry’-systeem. Deze systemen, die op de stand worden getoond, bieden uitkomst als er naast een hoge absolute en herhaalnauwkeurigheid (in het bereik van ±0,5 tot ±2 µm) een zo recht mogelijke beweging vereist is (rechtheid en vlakheid in het bereik van 5 – 50 µm/ 300 mm). Denk bijvoorbeeld maar aan pick-and-place-installaties, inspectiesystemen, lasermicrobewerkingen of voor het testen van onderdelen.

Groene waterstof

WITTENSTEIN alpha lanceerde slimme transmissies uit de TPK+-serie met cynapse-functionaliteit®. Deze nieuwe technologische ontwikkeling is door de start-up OCEANERGY AG toegepast op Kite Hydrogen Ships voor de productie van groene waterstof. Bij het oogsten van windenergie voor de elektrolyse van zeewater direct aan boord, vervullen de krachtige en communicatieve hypoïde tandwielkasten belangrijke functies bij het aansturen van de 4 tot 1.200 m lange touwen van de ongeveer 60 m² zeilen van het vliegervoortstuwingssysteem. De robuuste TPK+ tandwielkasten zijn voorzien van geïntegreerde sensoren, logica en een IO-link-data-interface.

Nederlandse ontwikkeling

UltiMaker, eveneens een Nederlands bedrijf, had haar Factor 4 industriële 3D-printer voor lichte industriële toepassingen meegebracht. Deze printer is speciaal ontworpen voor de ontwikkeling en productie van proceskritische gereedschappen en componenten. De nieuwe printer is inzetbaar voor het vervaardigen van onderdelen voor eindgebruik, functionele prototyping, productiegereedschappen en productie van kleine batches van hulpcomponenten en reserveonderdelen. De nieuwe 3D-print wordt gekenmerkt door een hoge mate van voorspelbaarheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *