Bijzondere en complexe projecten bij Hofman Staalbouw BV

Foto van: Rolf Elling
Geschreven door Rolf Elling

De huidige directeur Martijn Oosterhuis is in 2008 gestart bij het staalbouwbedrijf Hofman Staalbouw BV uit Vroomshoop. Toenmalig directeur-eigenaar en oprichter Henk Hofman nam afscheid van zijn bedrijf en vond in Oosterhuis zijn opvolger. Het bedrijf heeft nu ruim 35 jaar ervaring in de staalbouw en is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevende speler in staalbouwend Nederland.

Rolf Elling

Martijn Oosterhuis.

Oosterhuis kwam in 2008 te werken in een staalbedrijf met circa twaalf medewerkers. Er werd vooral samengewerkt met regionale opdrachtgevers. ‘Staalconstructies voor hallen en schuren met dak- en wandbekleding’, dat was het wel zo’n beetje’, blikt hij terug. ‘Maar wat mij wel opviel, was de aanwezigheid van echte gedreven vakmensen. Ze wisten erg goed hoe de zaken moesten worden uitgevoerd.’ Nu, anno 2024, is het bedrijf fors gegroeid en is dagelijks operationeel met 60 a 70 medewerkers inclusief een flexibele schil en actief in Nederland, Duitsland, Frankrijk en België.

Veel veranderd

Deze enorme wasdom werd niet zomaar even behaald. Hiervoor is in de afgelopen decennia veel veranderd. ‘We zijn begonnen met het bijscholen van de medewerkers, zo hadden de lassers geen lasdiploma’s en dat vond ik wel een vereiste voordat we de andere markten konden betreden. Inmiddels is ons bedrijf gecertificeerd tot en met Executieklasse 3. Verder hebben we ook de nodige certificeringen binnen gehaald voor onder andere ISO 9001, ISO 14001, SCL-trede 2 en VCA.  Daarnaast is het machinepark volledig gemoderniseerd en de groei kwam er daarna lekker in.’

Projectmatig

De opdrachten worden projectmatig verkregen en uitgevoerd. In de enorme hallen ligt het balkstaal met een maximale lengte van 24 meter. Hierna gaan ze het productieproces in en worden ze op lengte gezaagd en voorzien van de nodige gaten of sleuven. Aansluitend start het samenstellen en het lasproces. ‘Lassen is een essentieel onderdeel binnen ons bedrijf. We hebben dagelijks een fors aantal gecertificeerde lassers aan het werk voor de uit te voeren projecten. Onze eigen lascoördinator voert de nodige lasonderzoeken zelf uit en verzorgt hiervoor de bijbehorende rapportages. De montage van staalconstructies wordt ook volledig door ons verzorgd. Op deze manier kunnen we kwaliteit leveren in het hele traject van idee tot uitvoering’, legt Oosterhuis uit.

Heel veel laswerk.

Partners

‘Innovatie is onze kracht. Continu kijken we waar het beter kan bij het maken van de producten en de bijbehorende processen. Dat doen we ook samen met diverse partijen in partnership. Hierdoor ontwikkelen we samen vernieuwende bouwconcepten die kostenbesparend zijn. Het gaat om intensieve samenwerking met partnerbedrijven. Kennis en krachten worden gebundeld.’

Bijzondere projecten

Hofman heeft diverse complexere projecten in uitvoering. ‘Met regelmaat halen we toch best unieke projecten binnen. Zo maken we samen met een vaste partner één van Nederlands hoogste houten woontorens, het project Sawa in Rotterdam, de stalen onderdelen voor de hout-staal verbindingen en de constructieonderdelen voor de 2e draagweg. En voor Center Parcs, Les Bois Franc in Frankrijk, hebben we de stalen kapconstructies geleverd voor het Aqua Mundo subtropische zwemparadijs. Dit zijn voor ons echt de krenten uit de pap en je moet hier wel de mensen en de organisatie voor hebben die dit allemaal aankunnen. Het vergt veel voorwerk en overleg met de opdrachtgever. Maar hiervoor hebben we onze organisatie optimaal ingericht’, licht Oosterhuis toe.

EXC 3

Hofman is gecertificeerd t/m Executieklasse 3. Deze certificering is vaak een vereiste bij grote dakconstructies en constructies op publieke plaatsen zoals treinstations en bioscopen en ziekenhuizen.

Veel onderdelen

Een project voor Borgesius/Goedhart in Leeuwarden bestaat uit grote kruisverbindingen. ‘Om deze samen te stellen en te bouwen is wel een uitdaging. Je hebt te maken met de vorm van de plaat en kolommen en de toleranties. Verder moet je rekening houden met de krimp en trekbelastingen. Soms bestaat een compleet onderdeel uit wel 130 onderdelen. Dit maakt het uitermate complex en uitdagend.’  Met het leveren en monteren van deze staalconstructie gaat in totaal ruim 865 ton aan staal gemoeid.

Jan Tijhuis (rechts) samen met Dennis Bakker, meewerkend voorman en praktijkopleider, Martijn Huiskes, productieleider en Marcel Hoogeland,  lascoördinator, in de productiehal van Hofman.

Veel laswerk

Veel, heel veel laswerk vindt er binnen de muren van deze staalbouwer plaats. Hieraan wordt dan ook veel aandacht besteed. Jan Tijhuis is opleider metaal en techniek en daarnaast lasinstructeur en praktijkopleider bij Hofman Staalbouw. ‘Samen met Marcel Hoogeland, lascoördinator bij Hofman, pakken we de laswerkzaamheden op. Daarnaast begeleid ik veel jongeren van de school Het Noordik die geïnteresseerd zijn in het lassen. Hofman Staalbouw is een gecertificeerd lasbedrijf en we krijgen van Het Noordik alle vrijheid voor de inhoudelijke opbouw van de lessen. Ook bij Hofman zelf heb ik veel vrijheid om dit allemaal in te richten. En dat heeft al tot prima resultaten geleid. Zo zijn er in de afgelopen jaren diverse jongeren als lasser hier gaan werken.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *