Van Hool failliet verklaard, deels overgenomen door VDL

Foto van: Jorine van Knippenberg
Geschreven door Jorine van Knippenberg

De Belgische busbouwer Van Hool kondigt haar faillissement aan, waardoor waarschijnlijk tussen de 1600 en 1800 medewerkers hun baan verliezen. De overige medewerkers kunnen mogelijk aan de slag bij de bus- en touringcarafdeling, waarop VDL Groep en de Duitse opleggerbouwer Schmitz Cargobull een bindend bod uitbrachten.

Auteur: Jorine van Knippenberg

Foto: VDL Groep

Dat werd op 8 april duidelijk tijdens een persconferentie van Van Hool met onder andere curator Jeroen Pinoy. Het gezamenlijke bod zou rond de tweehonderd miljoen euro liggen. VDL groep is geïnteresseerd in de bussenafdeling, terwijl Schmitz Cargobull wil uitbreiden met de vragenwagentrailerdivisie van Van Hool. Wanneer de overname doorgaat krijgt VDL twee derde deel van het bedrijf in handen, Schmitz Cargobull krijgt de rest.

Curator Jeroen Pinoy spreekt van een snelle doorstart, maar erkent dat deze doorstart gepaard gaat met een aanzienlijk banenverlies. Van de 2400 werknemers bij Van Hool in Lier, België, zullen naar schatting slechts 600 tot 800 hun baan behouden na de overname, aldus crisismanager Marc Zwaaneveld. De exacte aantallen zullen de komende weken worden bekendgemaakt.

Strategische stap

VDL, dat al sinds 1993 actief is in de bussenindustrie, ziet in de overname van Van Hool een strategische stap om zijn busdivisie nieuw leven in te blazen. Uit de onlangs uitgebrachte jaarcijfers bleek dat het resultaat van VDL Groep was gedaald, naast de problemen bij Nedcar kwam dit ook door ‘operationele tegenwind’ bij de divisie Bussen. De omzet van de divisie daalde met 33 procent en is momenteel zelfs verlieslatend. Verklaringen voor de omzetdaling zijn vertragingen van leveringen door materiaaltekorten voor de nieuw ontwikkelde en in 2023 in serieproductie genomen elektrische stadsbus, de nieuwe generatie VDL Citea. VDL verwacht echter wel een omzetstijging voor 2024, gebaseerd op de orderportefeuille. Met de gedeeltelijke overname van Van Hool ziet VDL kansen om de positie op de markt te verstevigen, vooral in de Verenigde Staten, waar Van Hool een aanzienlijk marktaandeel heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *