Schweissen & Schneiden trekt 40.000 bezoekers

Foto van: Jerom Rozendaal
Geschreven door Jerom Rozendaal

De lasbeurs Schweissen & Schneiden in Essen, Duitsland, trok vorige week 40.000 bezoekers uit 124 landen. Daarmee toont het zijn eer aan als leidende internationale beurs voor de verbindings-, versnijdings- en oppervlaktetechniek, blikt de organisatie van Messe terug op het vijf dagen durende evenement met 826 standhouders. 

Alhoewel Schweissen & Schneiden minder bezoekers trok dan tijdens de vorige editie in 2017, toen er 55.000 mensen op het evenement afkwamen, kijkt de beursorganisatie tevreden terug op de lasbeurs. Het evenement vindt normaal om de vier jaar plaats, maar was nu door corona twee jaar uitgesteld. ‘De sfeer in onze beurshallen was uitstekend. Na de onderbreking door corona was het duidelijk hoezeer de sector dit platform waardeert’, vertelt Oliver P. Kuhrt, CEO bij Messe Essen.

De beursorganisatie kreeg van de standhouders te horen dat deze een succesvolle naverkoop verwachten. ‘Een derde van de bezoekers gebruikt de beurs om investeringen te doen of zich hierop voor te bereiden. De order-intake was opmerkelijk hoger dan tijdens de vorige editie’, klonk het.

Ook beurspartner DVS, de Duitse lasvereniging, kijkt tevreden terug op de beurs waar leveranciers en producenten de nieuwste technieken en technologieën tentoon stelden. ‘Wij zijn onder de indruk van Schweissen & Schneiden 2023. De beurs bood een goed overzicht van de innovaties en trends in de sector.’

De beursorganisatie benadrukt andermaal het belang van de Duitse lassesctor. Niet alleen genereerde de sector in 2022 een recordomzet van 4,1 miljard euro, tevens is deze essentieel voor belangrijke sectoren als de autobouw in Duitsland.

3D-printen en laserlassen

Een speler die bijvoorbeeld nog maar sinds kort actief is in de automotive is het Nederlandse MX3D dat zich specialiseert in het 3D-printen van lasstukken. Het bedrijf ontwikkelt software waarmee lasrobots stukken uit lasdraad oplassen. De technologie werd gezien als innovatieve trend in de sector door de beursorganisatie en DVS. Datzelfde geldt voor laserlassen, eveneens een opkomende technologie in de lasindustrie.

Beursstand van IPG Laser (Foto: David Van de Wall)

Onder de standhouders met laser lasapparatuur onder andere IPG Laser. ‘De beurs was goed’, laat David Van de Wall, sales directeur Europe van het bedrijf, weten. Op zijn stand in hal 2 stond onder andere de LightWELD opgesteld. De handbediende laserlasmachine behoort tot de hardlopers van IPG Laser. ‘De verkoop van de LightWELD gaat goed. Deze verkopen we wereldwijd in duizenden stuks en daarmee zijn we marktleider in het handheld laserlassen’, aldus Van de Wall.

Ook Weldas, leverancier van laskleding en sinds 25 jaar exposant, kan terugkijken op een bijzondere beurs. Eind vorige week kreeg het bedrijf uit Bergen op Zoom op de beurs bezoek van de kersverse Europees kampioen lassen, Bart Willems en zijn begeleider Richard Roolvink. ‘Ontzettend leuk dat ze speciaal even langskwamen om ons te bedanken’, laat Weldas weten, dat Willems op het EK sponsorde met laskleding.

Bart Willems, EK kampioen lassen en zijn begeleider Richard Roolvink bezoeken de stand van Weldas. (Foto: Weldas)

Chinese inbreng

Net zoals tijdens vorige edities viel het internationale karakter van de beurs op. De 44.000 bezoekers kwamen uit 124 landen. Van de 826 standhouders kwam er 66 procent van buiten Duitsland. Sommige landen kenden ook een gedeeld paviljoen, zoals China, Frankrijk, Japan, Zuid-Korea en Taiwan en de Verenigde Staten. Opvallend was ook het aantal Chinezen die met 150 standhouders 3.500 vierkante meter beursvloer bezetten. 

Gezien de positieve reacties is de beursorganisatie ervan overtuigd dat ook de volgende editie van Schweissen & Schneiden goed bezocht zal worden. ’95 procent van de bezoekers was tevreden met hun bezoek aan de beurs. 94 procent van de bezoekers is van plan de beurs andermaal te bezoeken en wil deze aanbevelen aan anderen.’ De volgende editie is gepland voor 15 tot en met 19 september 2025.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *