Producent van landbouwmachines Kverneland krijgt met overname nieuwe naam Kuhn-Geldrop

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Producent van landbouwmachines zoals trommelmaaiers en maishakselaars, de Kverneland Group in Geldrop is eind vorig jaar overgenomen door de Franse Kuhn Group. De Geldropse producent ziet daardoor kansen om verder door te groeien. De naam is vanwege de overname verandert in Kuhn-Geldrop bv.

Bij Kuhn-Geldrop worden Vicon en Kverneland-Taarup persen, wikkelaars, trommelmaaiers en maishakselaars gebouwd. Kuhn neemt het bedrijf over omdat ze al deze machines nu niet in het leveringsprogramma heeft. De producten die men maakt zijn complementair aan die van de Franse Kuhn Group waar Kverneland nu onderdeel van uitmaakt. Moederbedrijf van Kuhn is de Zwitserse organisatie Bucher Industries . ‘Wij krijgen vooral te maken met de Fransen en zullen weinig merken van de Zwitsers.

Of dat geen taalprobleem oplevert? ‘Nee, onze voertaal is Duits. De vestiging van Kuhn ligt in de Elzas in Frankrijk, waar veel Duits wordt gesproken. Ikzelf werkte lange tijd bij een Duitse onderneming en heb dus helemaal geen probleem met deze taal. De communicatie verloopt dan ook zonder problemen,’ legt directeur Anthony van der Ley uit.


Goed overleg

Vooral omdat het programma van de Geldropse fabriek – die nu onder de bedrijfsnaam Kuhn-Geldrop opereert – aanvullend is aan dat van de Kuhn Group heeft de directeur zijn medewerkers de garantie kunnen geven dat alles blijft zoals het was. Er was zodoende dan ook een goed overleg met de OR en de vakbonden. ‘De onderhandelingen over de overname begonnen afgelopen oktober, dus toen was al sprake van de kredietcrisis. Toch bleef Bucher geïnteresseerd omdat wij momenteel goede winst maken. Dat geeft natuurlijk een goed gevoel,’ licht Van Der Ley toe. Hij is sinds anderhalf jaar directeur en blijft deze functie houden omdat dit een voorwaarde was van de koper.

Afwachten
De sterke groei in omzet van 100 naar 140 miljoen euro, die de landbouwmachine-fabrikant afgelopen jaar doormaakte, zal dit jaar wellicht niet gerealiseerd worden. Want ook in de fabriek in Geldrop is merkbaar dat de vraag iets afneemt. ‘Onze klantenkring bevindt zich niet alleen in West Europa, maar ook in Oost Europa en in Rusland. Ook in die landen is sprake van een dip. Het is nu afwachten wat daar de gevolgen van zijn voor ons bedrijf.’

De vraag is hoe diep de landbouw gaat meezakken in de huidige economische malaise, deze sector ijlt altijd na? ‘Wat er ook gebeurt: mensen blijven altijd eten, dus zal er altijd vraag zijn naar de landbouwmachines die we maken. Ik ben dan ook niet somber over onze toekomst. Zeker onder de paraplu van Kuhn, want dat is een gezond bedrijf,’ zegt Van der Ley.

Optimistisch
Kverneland ontstond vanuit het voormalige familiebedrijf Zweegers. In de fabriek in Geldrop werken 400 mensen in twee ploegen. In de productieruimten met een oppervlakte van circa 7,5 ha staan zes assemblagelijnen. ‘Wij investeerden afgelopen jaren veel in lasersnij-, robotlas- en buigproductiemiddelen. En als het even kan willen we daar verder mee doorgaan. Ook wat dat betreft blijven we optimistisch.’