zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Staalindustrie in zeer grote crisis


Wychen, 14 mei 2020
De coronacrisis begint zijn tol te eisen. Staalfabrieken zien bestellingen geannuleerd worden en door afnemers wordt verzocht leveringen uit te stellen. Door de aanhoudende malaise in de automobielverkopen blijft ook de productie van auto’s en trucks stagneren. Onder andere Volkswagen heeft weliswaar sinds een aantal weken de autofabricatie opgestart, maar onlangs ook weer besloten tot een tijdelijke productiestop vanwege ingestorte verkoop van nieuwe modellen.

Dat blijkt uit Het Staaljournaal van Noviostaal van 14 mei. Inderdaad is in Europa breed in het eerste kwartaal van 2020, en dan vooral in maart, de verkoop van vervoersmiddelen enorm gedaald. Bijvoorbeeld de Volkswagengroep verkocht 59 procent minder auto's in vergelijking met het eerste kwartaal van 2019. Mercedes deed het 56 procent slechter. Het merk Peugeot zag de verkoop met ruim 71 procent dalen en Ford deed het met min 77 procent zelfs nog beroerder.

De ingestorte verkoop heeft tot gevolg dat de toeleveranciers met geproduceerde onderdelen blijven zitten, want die worden niet afgenomen, ze kunnen zelf bovendien ook niet verder met produceren en dus ook geen nieuw materiaal bestellen. Inmiddels daalt ook het verbruik in andere branches. Bouw- en constructiebedrijven nemen sinds kort ook minder materiaal af als gevolg van de coronacrisis, maar ook door investeringen gebaseerd op de auto-industrie, die nu uitgesteld worden. Diverse staalservicecenters in Zuid-Europa konden wekenlang geen omzet draaien, maar kregen wel al lopende bestellingen bij staalfabrieken uitgeleverd.

Behalve een grote voorraad aan gerede producten en voormateriaal dat voorlopig nog niet gebruikt kan gaan worden krijgen zijn daarmee ook met liquiditeitsproblemen te maken, want immers wat geleverd is moet ook betaald worden. Ook in Duitsland zijn enkele servicecenters en koudwalserijen al tot productiebeperking overgegaan. Wereldwijd daalden ook de olie- en ertsprijzen waardoor staal produceren goedkoper is geworden. De olieprijs daalde vanwege de enorme overproductie en de ertsprijs vanwege de weggevallen vraag doordat staalfabrieken plotseling veel minder gingen produceren. Het gevolg daarvan is dat Europa geconfronteerd wordt met importprijzen, die aanmerkelijk lager zijn dan de continentale binnenlandse prijzen.

Zoals in de vorige editie van het StaalJournaal al bericht hebben veel staalmakers in Europa hoogovens en walslijnen tijdelijk stil gelegd. Maar die productiebeperking lijkt niet in balans te zijn met de ingezakte vraag. Dus kunnen we op dit moment spreken van een grote crisis in de staalindustrie, waardoor ook de banen van veel werknemers in het geding dreigen te komen. Diverse staalproducenten hebben al beroep gedaan op nationale regeringen om overheidssteun te verkrijgen. Daarnaast hebben de gezamenlijke staalfabrikanten, verenigd in Eurofer, de Europese Commissie verzocht om op korte termijn de huidige importquota's en dito heffingen te herzien om te vermijden dat de staalindustrie ten onder gaat onder druk van veel en te goedkoop geïmporteerd staal. Het blijft echter afwachten of de Commissie op het verzoek zal ingaan en zo ja, wanneer dan de nieuwe maatregelen geïmplementeerd zullen worden en hun effect gaan krijgen.

De eerste verliezen in de staalbranche worden inmiddels al gemeld. ThyssenKrupp publiceerde onlangs al dat het concern in het afgelopen halfjaar een verlies heeft geleden van ruim 1,3 miljard euro, waarvan de staalafdeling alleen 372 miljoen euro. Salzgitter verwacht over 2020 een verlies van circa honderd miljoen euro. ArcelorMittal verwacht in het lopende kwartaal een omzetafname van circa 35 tot 40 procent en een forse daling van de winst veroorzaakt door de crisis in de automobielindustrie en de gedaalde afname door de bouw. Kredietbeoordelaars als Fitch en Moody's verlaagden onlangs zelfs de ratings van het concern, omdat men betwijfelt of het bedrijf op korte termijn in staat zal zijn de schulden terug te betalen en omdat men leningen aan deze staalfabrikant als risicovol beschouwt.

Hoe de prijzen zich in het volgende kwartaal gaan ontwikkelen is erg ongewis. Op de spotmarkt gaan allerhande offertes rond met sterk uiteenlopende prijzen, maar tegelijkertijd is het nog niet helder wat de EU-fabrieken met de contractprijzen voor de komende drie of zes maanden zullen gaan doen.

Noviostaal geeft per 14 mei 2020 de volgende indicatie voor de circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

 

  • Warmgewalste coils: 430 - 445
  • Koudgewalste coils: 525 - 545
  • Sendzimir verz. coils: 550 - 565
  • Kwartoplaat: 505 - 525

 

Deze maand dalen de prijzen voor alle soorten. De daling loopt van 10 euro per ton voor Kwartoplaat, tot 15 euro per ton voor Koudgewalste coils en 20 euro per ton voor Sendzimir verzinkte coils en Warmgewalste coils ten opzichte van de staalprijzen in april 2020.

 

NovioStaal

Staalindustrie in zeer grote crisis'
Door de aanhoudende malaise in de automobielverkopen blijft de productie van auto’s en trucks stagneren. (Foto: Nedcar)
1/1
 
 
     
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts