zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Staalmarkt onder invloed van coronavirus


Wychen, 17 februari 2020
De stijgende trend bij de staalprijzen lijkt onder druk van het coronavirus enige stagnatie te vertonen. Het uitbreken van deze epidemie in China heeft tot gevolg gehad dat veel fabrieken hun productie tijdelijk hebben moeten verminderen of zelfs geheel stilgelegd hebben.

Dit blijkt uit Het StaalJournaal van Noviostaal van 14 februari. Het noodzakelijk wegblijven van medewerkers is de grootste oorzaak voor het stilleggen van de productie. Maar ook in de logistieke branche werden soortgelijke problemen ervaren, waardoor transportmogelijkheden van en naar China enorm beperkt werden. Als gevolg hiervan werd het ook lastiger onderdelen uit China naar Europa te exporteren en visa versa van Europa naar China. Daardoor liepen ook in Europa voorraden van gerede producten, bijvoorbeeld bestemd de Chinese automobielfabrieken, snel op.

Het coronavirus heeft dan ook effect naar twee kanten, want omdat inkopers van Europese toeleveranciers bang zijn dat de interne voorraden te hoog oplopen en tegelijkertijd de productie noodzakelijkerwijs wat beperkt moet worden, zijn deze wat voorzichtiger geworden met het plaatsen van nieuwe orders bij de staaltoeleveranciers. Door deze ontwikkelingen vermoeden diverse inkopers ook nog eens, dat op de wat langere termijn de prijzen weer zullen gaan dalen, want men vermoedt dat staalproducenten mogelijk minder orders gaan krijgen.

De staalmakers hebben echter de wind mee. De meeste fabrieken streven namelijk om voor warmgewalste coils naar een basisprijs van minimaal vijfhonderd euro per ton te komen en dat lijkt Noviostaal op termijn zeker niet onmogelijk. De orderboeken zijn kennelijk goed gevuld, want sommige fabrieken zijn sinds medio februari uit de markt gegaan. Bij al geplaatste bestellingen lopen de bevestigde levertijden bij veel producenten uit, soms zelfs fors, en bij de actuele offertes registreert Noviostaal langere levertijden dan voorheen. Voor verzinkt materiaal ontvingen zij bijvoorbeeld een aanbieding met een levertijd van elf tot dertien weken na opdracht.

De huidig geoffreerde importprijzen zijn niet echt concurrerend te noemen en deze gaan wellicht zelfs nog verder stijgen. Terwijl olieprijzen redelijk op en neer gaan zijn de prijzen voor grondstoffen als ijzererts en schroot stabiel tot stijgend. Zo is bijvoorbeeld schroot in Turkije in circa twee weken tijd met veertig euro per ton gestegen. Bovenop die gegevens hebben de Europese staalfabrieken ook nog een ander argument om hogere basisprijzen na te streven. Een aantal staalmakers, zoals VoestAlpine en ArcelorMittal, heeft onlangs financiële resultaten gepresenteerd, die absoluut niet florissant zijn te noemen. Op grond van deze situatie vermoedt Noviostaal daarom dat de producenten binnenkort voor leveringen in het tweede kwartaal prijsverhogingen zullen gaan aankondigen en dat zij zich bij de onderhandelingen voor nieuwe contracten erg stug zullen gaan opstellen. In het netwerk van Noviostaal wordt in meerderheid de mening gedeeld, dat prijzen zeker niet zullen gaan dalen, wellicht stabiel zullen blijven, maar meer waarschijnlijk snel zullen gaan stijgen.

Begin februari waren Turkse fabrieken met relatief interessante aanbiedingen op de Europese markt actief, waardoor importprijzen even wat afzwakten. Deze fabrieken hebben toen inderdaad wat tonnages in Zuid-Europa geboekt, maar ook enige grotere orders uit de Afrikaanse markt kunnen noteren, waardoor deze aanbiedingen inmiddels niet meer actueel zijn. Eind 2019 lagen de basisprijzen voor warmgewalste rollen staal in Noord-Europa rond de 415-430 euro per ton, maar deze zijn sinds begin januari gaan stijgen en in de loop van februari 2019 opgelopen naar circa 470-495 euro. Mocht binnen afzienbare termijn het coronavirus met succes bestreden kunnen worden dan zal de vraag naar staal weer gaan toenemen, waarmee de Europese staalfabrieken bij de prijsbesprekingen weer sterker zullen staan en mogelijk het gewenste prijsniveau kunnen bereiken.

Noviostaal geeft per 14 februari 2020 de volgende indicatie voor de circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

 

  • Warmgewalste coils: 470 - 495
  • Koudgewalste coils: 555 - 570
  • Sendzimir verz. coils: 575 - 595
  • Kwartoplaat: 530 - 545

   

Deze maand stijgen de prijzen voor bijna alle soorten. De stijging loopt van 15 euro per ton voor Warmgewalste coils en Sendzimir verzinkte coils tot 20 euro per ton voor Koudgewalste coils. Kwartoplaat blijft gelijk ten opzichte van de staalprijzen in januari 2020.

 

NovioStaal

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts