zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Ondernemers minder positief over orderpositie


Den Haag, 31 januari 2020
Het producentenvertrouwen industrie is in januari 2020 gedaald ten opzichte van een maand eerder. Het vertrouwen ging van 2,9 in december 2019 naar 2,5 in januari 2020. De ondernemers waren vooral minder positief over de orderpositie.

Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Producenten in de industrie oordeelden in januari positiever over de verwachte bedrijvigheid. Daarentegen waren ze minder positief over de orderpositie. Het oordeel over de voorraden gereed product veranderde nauwelijks.

In januari waren de producenten in de papier- en grafische industrie het meest optimistisch. De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren echter een stuk minder positief dan een maand eerder. Ook in de transportmiddelenindustrie verslechterde het producentenvertrouwen aanzienlijk.
cbsFoto: CBS

Bezettingsgraad

De bezettingsgraad van de machines en installaties in de industrie is bij aanvang van het eerste kwartaal 2020 uitgekomen op 82,7 procent. Daarmee ligt de benutting van het machinepark op het laagste niveau in drie jaar tijd.

Afzetprijzen omhoog

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in december gemiddeld 2,6 procent hoger dan in december 2018, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten van de industrie vrijwel even duur als een jaar eerder.

Vergeleken met november zijn de afzetprijzen van de industrie in december met 0,3 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 0,6 procent toe, die op de buitenlandse markt stegen met 0,1 procent.

 

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts