zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Elf miljoen voor waterstofproject


Delfzijl, 23 januari 2020
Een consortium van Nouryon, Gasunie en vier partners ontvangt elf miljoen euro Europese subsidie voor hun voorgenomen groene waterstofproject ‘DJEWELS’, in Delfzijl. Het project is een koploper onder de verschillende waterstofinitiatieven die zijn gericht op het terugdringen van CO2-emissies en een belangrijke mijlpaal in de transitie naar een duurzamere, circulaire economie, aldus de bedrijven.

De subsidie wordt toegekend door de Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH-JU), een partnerschap van de Europese Commissie en de industrie dat de ontwikkeling van nieuwe waterstoftechnologie stimuleert. De 20 megawatt elektrolyser van Nouryon en Gasunie zou de eerste in haar soort zijn die op deze schaal in Europa wordt geïmplementeerd.

Bij het project zijn nog vier andere partners betrokken. McPhy levert innovatieve alkaline elektrolysers om hernieuwbare elektriciteit om te zetten in 3000 ton groene waterstof per jaar; BioMCN combineert deze waterstof met CO2 uit andere processen om hernieuwbare methanol te produceren. Dit levert een CO2-reductie op van 27.000 ton per jaar. DeNora levert daarnaast elektroden - een belangrijk onderdeel van de elektrolysetechnologie - en Hinicio is betrokken als consultant met een specialiteit in waterstof.

Nouryon en Gasunie plannen in 2020 een definitief investeringsbesluit voor de fabriek te nemen. Tegelijkertijd onderzoeken beide bedrijven mogelijkheden om de capaciteit van de installatie te verhogen van 20 MW tot 60 MW om te kunnen voldoen aan de vraag naar groene waterstof voor de productie van duurzame vliegtuigbrandstof.

Het project wordt ook ondersteund door vijf miljoen euro subsidie van het Waddenfonds, een fonds dat investeert in projecten in Noord-Nederland.

Knut Schwalenberg, General Manager Industrial Chemicals bij Nouryon: 'Dit project zal een springplank zijn voor de circulaire economie. Dankzij de betrokkenheid van de EU, de regio, een ervaren technologieleverancier en een belangrijke klant zijn we klaar voor de volgende fase om te bewijzen wat groene waterstof kan betekenen voor een duurzame toekomst.'

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts