zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Drie problemen voor toekomstige handelsrelatie EU en VK


Nieuwegein, 10 januari 2020
Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland moet snel een akkoord komen tussen de EU en het VK over hun toekomstige handelsrelatie. Zij pleiten voor een zo soepel mogelijke handels- en investeringsrelatie met de Britten. De Britten zijn een van de grootste handelspartners van Nederland. Maar VNO-NCW en MKB-Nederland zien drie problemen.

Dat meldt Koninklijke Metaalunie. De onderhandelingen gaan om te beginnen voor het eerst over handelsbeperking. Een vrijhandelsakkoord is per definitie minder dan de optimale handelsrelatie in de Europese Interne Markt.

Ten tweede wil Johnson ruimte om afwijkende regels vast te stellen in het VK. Dat kan de concurrentiepositie benadelen van bedrijven in de EU en Brussel moet aan de grens maatregelen kunnen nemen om dat nadeel te neutraliseren. Ook dat compliceert de onderhandelingen.

Tot slot wil premier Johnson de onderhandelingen heel snel doen en in geen geval de transitieperiode verlengen. Maar geen enkele handelsexpert denkt dat je een zo moeilijk akkoord in één jaar kunt afsluiten én laten goedkeuren door alle parlementen van alle EU-lidstaten en het VK. Als dat niet lukt krijg je alsnog een No Deal, met grote nadelen voor bedrijven, zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland.

Kunstmatige druk dreigt

VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten daarom voor zo min mogelijk uiteenlopende regelgeving tussen EU en VK. Daarnaast waarschuwen ze voor kunstmatige druk om een zo kort mogelijke overgangsperiode te hebben. Beter een goed akkoord dan een snel akkoord, aldus de ondernemingsorganisaties. Uitstel is in ieder geval mogelijk tot eind 2022. Voor alles moet de EU volgens VNO-NCW en MKB-Nederland een No Deal in 2020 vermijden.

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts