zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Nauwkeurigheid in XXL centraal bij Wiropa


Gescher (DE) , 2 januari 2020
Auteur:
Rolf Elling
Ludger Witte, Matthias Roterring en Thorsten Paul besloten tien jaar geleden om een nieuw plaatbewerkingsbedrijf te starten. De naam werd een samensmelting van de eerste twee letters van de achternamen van de drie heren, Wiropa een plaatbewerker in het Duitse Gescher, net over de grens van Oost-Nederland. En in het afgelopen decennium is Wiropa uitgegroeid tot een speler die faam heeft gemaakt.

Niet alleen in eigen land, maar ook in andere Europese landen en zelfs in Vietnam, weten klanten steeds vaker deze Duitse plaatwerker te vinden. ‘Groot en nauwkeurig, dat zijn de twee uitgangspunten en basis elementen geworden voor onze producten. Maar het wordt tijd om nu ook de Nederlandse en Belgische markt te bedienen met onze activiteiten in het toeleveren van producten. En deze bevinden zich in een breed spectrum en zijn daarnaast groot, zowel constructiewerk als plaatwerk zitten we in XXL-formaat', laten de drie directeur-eigenaren weten.

Tien jaar geleden startte Wiropa met een man of zeven personeel. De eerste opdracht betrof het leveren van metalen traptreden aan de Duitse trappenfabrikant Bos. Nu telt het bedrijf honderd medewerkers en is het actief in veertien sectoren waaronder de machinebouw, apparatenbouw, kraanbouw, scheepsbouw, windenergie, haspels en trommels. Het bedrijf is toeleverancier maar maakt ook complete producten.

Nederlandse salesman

Oscar Bomhof is bij Wiropa aangesteld om de Nederlandse en Belgische markt te gaan bezoeken. Bomhof heeft hiervoor dertien jaar gewerkt in de sales bij een andere Duitse plaatbewerker. ‘Op een bepaald moment begon het toch een beetje te kriebelen om eens wat nieuws te gaan doen. Toen deze kans zich voordeed, heb ik deze met beide handen aangegrepen. Wiropa is een mooi bedrijf en vooral de nauwkeurigheden in het grote werk vallen in het bijzonder op. Er zijn niet zo gek veel bedrijven die dit doen.’ Bomhof kent dus zowel de Duitse aanpak als de Nederlandse markt. Hij doet een voorzichtige schatting voor de markten in Nederland en België. ‘Voor Nederland denk ik dat we er tussen de vier en vijf miljoen kunnen gaan omzetten en in België ligt dit op een miljoen euro.’

 

In balans

‘De breedte in deze markten betekent tegelijkertijd ook onze kracht. Gaat het in de ene sector wat minder, is het in de andere juist prima in orde. En dat zorgt er voor dat de orderportefeuille altijd in balans is', aldus Thorsten Paul. In het eerste jaar lag de omzet op slecht enkele tonnen, nu is het bedrijf gegroeid naar een omzet van een slordige 16 miljoen euro. De laatste jaren kon het bedrijf een plus noteren van gemiddeld 8 tot 10 procent.

Bijzonder is dat Wiropa zich niet waagt aan massaproductie. ‘Nee, dat laten we graag over aan anderen. We zijn meer van het specialistische meedoen en vooral meedenken met onze klanten. Waar zijn ze naar op zoek, welke oplossing past het beste bij de vraag die de klanten hebben. Hiervoor hebben we ook de juiste machines staan. Bovendien kunnen we snel schakelen.  Dat maakt het vervaardigen van enkelstuks eenvoudig', zegt hij.

Machinepark

wiropaDe LVD tandem kantbank heeft een werklengte van 20,40 meter. (Foto: Rolf Elling)

Wiropa beschikt over een ESAB plasmasnijder (5 kW) met twee snijkoppen. De werkbreedte ligt op vijf meter de lengtes tot maximaal 37 meter. De baanbreedte is 65 meter. De plaatdikte die de machine aan kan bedraagt 60 mm. De lasersnijmachine is uitgerust met een laserbron van 6kW en kan diktes aan van 25 mm. De LVD kantbank tandem heeft totale kantlengte van 20,40 m. De twee delen kunnen ook apart van elkaar worden ingezet (twee maal 10,20 m). Daarnaast verzorgt het bedrijf nog aanpalende bewerkingen waaronder boren, frezen, draadtappen en lassen. Het bedrijf werkt in een drieploegendienst. 

 

Tandem

Met een tandem kantbank van LVD kan in totaal een lengte van 20,40 meter worden gebogen. Wat vooral opvalt is de nauwkeurigheden die deze unit verricht. De plaat en buigradii worden met behulp van infrarood nagemeten en door de machine indien nodig automatisch nagedrukt. Paul: ‘Hiermee kunnen we op grote lengtes uiterste nauwkeurigheden behalen. En dan heb je het over lengtes van 16 meter. Langer kan overigens wel alleen dan krijgen we te maken met allerlei bijkomende nadelen. Zo wordt het veel lastiger op ze via de weg te transporteren, maar ook om ze in zeecontainers te vervoeren. En dat maakt het financieel ook onaantrekkelijker.'


 

Nieuwe hal

Met de realisatie van een nieuwe hal, een uitbreiding van een slordige 12.000 vierkante meter, komt het totale bedrijfsterrein op 6 hectare te liggen.  ‘De nieuwe hal gaan we volledig gebruiken voor de productie van haspels en trommels. Deze worden wereldwijd afgezet. En het zijn niet zomaar haspeltjes, nee ze worden voorzien van slimme onderdelen waarmee de kabels bij voorbeeld worden beschermt, en goed worden op- en afgerold', laat Paul weten.

Kwaliteitsnormen

Wiropa beschikt over een breed scala aan certificeringen en normering. Zo is het kwaliteitsmanagementsysteem DIN ISO 9001 aanwezig. Voor laswerkzaamheden DIN EN ISO 3834-2 en voor railmateriaal CL1 volgens DIN EN ISO 15085-2. Lascertificaten voor dragende constructiedelen volgens EN 1090-2 en voor het verwerken van pantsermateriaal heeft het bedrijf TL 2350-003 en voor het verwerken van aluminium EN 1090-3. Ook heeft Wiropa stempelbevoegdheid (hermerken van materialen).

wiropaEen medewerker bezig aan het inwendige van een haspel. (Foto: Rolf Elling)

 


Potentieel

Nederland en België. Beide landen staan op het verlanglijstje van de heren. ‘We hebben al diverse klanten en opdrachtgevers in Nederland en in mindere mate België, maar we denken dat het potentieel in beide landen aanwezig is. Bovendien telt Nederland goede en goed georganiseerde bedrijven. We moeten alleen wel de Nederlandse taal gaan leren, maar daar zijn we mee gestart', zegt hij.

Industrie 4.0 en alles wat hieronder valt, speel bij Wiropa inmiddels een steeds grotere rol. ‘Waar we het kunnen toepassen, doen we het. Zeker richting onze klanten, we bieden allerlei geautomatiseerde tools om zo efficiënt mogelijk te opereren.' Een eigen constructiebureau is hier ook onderdeel van.

Wiropa is lid van de Lichtgitter-Gruppe en beschikt hiermee over goede materiaaltoeleveranciers en er is een synergie op het gebied van verzinken en staalservice.

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts