zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Bedrijven geven meer uit aan R&D


Den Haag, 6 december 2019
Bedrijven, instellingen en het hoger onderwijs gaven in 2018 ongeveer 16,7 miljard euro uit aan Research en Development (R&D) met eigen en ingeleend personeel. Deze uitgaven waren nog niet eerder zo groot.

Dit blijkt uit nieuwe voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over R&D en uit de recent verschenen publicatie ICT, Kennis en Economie.In 2018 zijn de uitgaven van bedrijven, instellingen en het hoger onderwijs aan R&D uitgevoerd met eigen en ingeleend personeel met ongeveer 4 procent gegroeid. De uitgaven van bedrijven namen ten opzichte van 2017 met 576 miljoen toe en kwamen uit op 11,2 miljard euro. Instellingen lieten, met 56 miljoen euro meer, een groei zien naar 968 miljoen euro. De uitgaven van het hoger onderwijs namen met 44 miljoen euro toe naar bijna 4,6 miljard*.

R&D-intensiteit Nederland stabiel

Door R&D-uitgaven af te zetten tegen het bruto binnenlands product kan de R&D-intensiteit worden berekend. Deze R&D-intensiteit kwam in 2018 uit op 2,16 procent. De R&D-intensiteit is daarmee 0,02 procentpunt lager dan in 2017, maar 0,01 procentpunt hoger dan in de jaren daarvoor.

Met een R&D-intensiteit van 2,16 procent in 2018 scoort Nederland iets boven het Europees gemiddelde van 2,11 procent. Zweden, Oostenrijk en België besteden een vergelijkbaar bedrag aan R&D als Nederland, maar door een lager bbp is de R&D-intensiteit in deze landen groter. Door een lager inwoneraantal liggen hun uitgaven per inwoner ook hoger. Het Verenigd Koninkrijk en Italië geven meer uit aan R&D, maar de R&D-intensiteit is in deze landen kleiner dan in Nederland. Ook Frankrijk geeft meer uit, maar de R&D-intensiteit in Frankrijk is vergelijkbaar met die van Nederland.

Private R&D-uitgaven het hoogst in Noord-Brabant

Ruim dertig procent van de private R&D-uitgaven komt voor rekening van bedrijven in Noord-Brabant. Private R&D-uitgaven zijn uitgaven aan R&D van de bedrijvensector. Hiertoe behoren niet de uitgaven aan R&D van het hoger onderwijs, publieke researchinstellingen, private non-profit organisaties en de overheid.

Samen met bedrijven uit Noord-Holland is Noord-Brabant goed voor bijna de helft van de private uitgaven aan R&D in 2017. Zuid-Holland staat op de derde plek. Het is gebruikelijk om de private R&D-uitgaven af te zetten tegen het bbp, om inzicht te verkrijgen in de bijdrage aan de R&D-intensiteit die afkomstig is van de bedrijvensector. In Nederland was deze bijdrage 1,44 procent in 2017.

In de regio Zuidoost-Noord-Brabant, de regio rond Eindhoven, is de R&D-activiteit van bedrijven het grootst. Daar is ruim 2,4 miljard euro besteed aan R&D met eigen en ingeleend personeel. Binnen Noord-Holland is de regio Groot-Amsterdam dominant. Ongeveer 70 procent van R&D-activiteiten van bedrijven in Noord-Holland vindt in die regio plaats. Groot-Rijnmond en de agglomeratie 's-Gravenhage zijn samen goed voor bijna de helft van de R&D-activiteiten van bedrijven in Zuid-Holland. In Zeeland en Drenthe zijn de R&D-uitgaven afgezet tegen het bruto regionaal product het laagst.


*De R&D-statistiek heeft een revisie ondergaan. Hierdoor zijn de R&D-indicatoren over de periode 2013-2018 veranderd ten opzichte van eerdere publicaties van het CBS.

Bedrijven geven meer uit aan R&D'
De uitgaven aan R&D in 2018 lager vier procent hoger dan in het jaar ervoor. (Foto: CBS)
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts