zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Richten voor precisievlakheid


Kirchdorf an der Iller (DE), 1 november 2019
De staalconstructieafdeling van Liebherr-Hydraulikbagger maakt sinds 2018 gebruik van een Kohler Peak Performer-snijdelenrichtmachine voor de productie van vlakke en spanningsvrije stalen snijdelen. Waarom eigenlijk?

Wie kent ze niet, de traditioneel merendeels in het geel uitgevoerde grondverzetmachines van Liebherr . Dit concern is opgericht door Hans Liebherr in 1949. Er werken nu ongeveer 46.000 mensen in meer dan 130 bedrijven op alle continenten. Op de oorspronkelijke locatie in Kirchdorf an der Iller, produceert Liebherr-Hydraulikbagger GmbH een uitgebreid assortiment hydraulische graafmachines, knikdumpers en materiaaloverslagmachines. De staalconstructieafdeling neemt hierin een strategisch belangrijke plaats in.

Richtmachine

‘Voor onze grote en massieve stalen snijdelen moeten we onder andere op een precieze vlakheid letten', legt Stefan Richter, hoofd staalconstructie van het bedrijf, uit. Samen met projectleider Torben Handeck, die verantwoordelijk is voor de programmeer- en lastechniek binnen de afdeling staalbouw, is Richter op zoek gegaan naar een krachtige, betrouwbare en zuinige snijdelenrichtmachine. En die vonden ze met de Peak Performer-snijdelenrichtmachine van Kohler.

 

Volgens Stefan Richter was de beslissing, waarbij naast het management ook machinebedieners en technici betrokken waren, niet een-twee-drie genomen. Hans-Peter Laubscher, algemeen directeur van Kohler en verantwoordelijk voor de verkoop, herinnert zich: ‘We zijn tot in het kleinste detail aan de tand gevoeld. We hebben alle bijzonderheden van de machine doorgesproken en de werking in ons richtcentrum tijdens verschillende richtproeven gedemonstreerd.' Na intensief overleg met alle verantwoordelijke personen is unaniem gekozen voor de Peak Performer-snijdelenrichtmachine van het type 120P met uitgebreid reinigingssysteem. ‘We hebben de machine nu een jaar in gebruik en zijn uiterst tevreden', zegt Torben Handeck.

Hydrauliekvrij

Drie eigenschappen van de Peak Performer richtmachine waren voor Liebherr van belang. De richtmachine werkt zonder hydraulische systemen maar servo-elektronisch voor maximale precisie en milieuvriendelijkheid. Het servo-elektronische concept van de richtspleetregeling is snel en robuust, maximaliseert het rendement door minder energieverbruik en onderhoud en maakt de machine ongevoelig voor temperatuurschommelingen.

 

De directe aandrijving van de richtwalsen werd als tweede eigenschap genoemd. Een directe aandrijving vervangt de standaardaandrijving via een verdeleroverbrenging en cardanassen. In de praktijk betekent dit minder stroomverbruik in vergelijking met een conventionele snijdelenrichtmachine met servohydraulische richtspleetregeling en cardanassen. Ook neemt de directe overdracht van het aandrijfvermogen in de richtwalsen toe. Dit verhoogt op zijn beurt de richtbare materiaaldoorsnede. De staalconstructeurs van het team van Stefan Richter en Torben Handeck richten zonder problemen stalen snijdelen (S355J2+N en S355MC) met diktes tussen 8 mm en 40 mm.

‘De omkeerbare richtwalsen waren voor ons het derde belangrijke koopargument', herinnert Torben Handeck. Dit kan de levensduur van de richtwalsen tot vijftig procent verlengen, vooral bij het richten van relatief smalle delen. Hierdoor draagt de verminderde slijtage van de door Kohler gepatenteerde richtwalsen aanzienlijk bij aan de lage onderhouds- en reparatiekosten.

300 ton per maand

Maandelijks wordt ongeveer 300 ton laser-, plasma- en autogeen gesneden staal op de machine gericht voor de constructie van carrosserie en chassis van hydraulische graafmachines en materiaaloverslagmachines - en dat in tweeploegendienst. Daarbij betaalt het reinigingssysteem voor Liebherr-Hydraulikbagger direct zijn investering terug. Om de walsen van de machine te reinigen, verplaatst de bediener eerst de bovenste  walsenstoel met behulp van een motor naar boven. Vervolgens kan hij dan afwisselend de bovenste of onderste geleideplaat via de steunrollen en de richtwalsen met behulp van een elektromotor volledig uit de machine bewegen. Vuildeeltjes worden zo snel en gemakkelijk verwijderd.

In Nederland en België wordt Kohler vertegenwoordigd door Hevami oppervlaktetechniek uit Veghel.

Blechexpo

Kohler toont met de richtmachine, type 50P1600 een kleinere variant op de Blechexpo. Technisch gezien is dit een vergelijkbare machine, die geschikt is tot een plaatdikte van 16 mm.

 

Kohler is op de Blechexpo te vinden in hal 1, stand 1805.

Richten voor precisievlakheid'
Ongeveer 300 ton staal per maand richt het team onder leiding van Stefan Richter en Torben Handeck in de staalconstructieafdeling van het bedrijf. (Foto: Liebherr)
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts