zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

VDL en Siemens gaan nieuwe laadtechnologie onderzoeken


17 oktober 2019
VDL gaat met Siemens onderzoeken hoe voertuigtechnologieën, energieopslag en laadsystemen met elkaar samenwerken. Het VDL Laad Test Centrum in Valkenswaard is daarom uitgebreid met nieuwe laadtechnologie die meer inzicht moet geven in het slimmer en efficiënter gebruiken van het aanwezige elektriciteitsnetwerk en het bi-directioneel laden van zware voertuigen.

Bi-directioneel laden wil zeggen dat elektrische voertuigen niet alleen in staat zijn om energie van het elektriciteitsnetwerk en energieopslagsysteem af te nemen, maar ook om energie aan deze systemen terug te leveren.

VDL gaat deze technologie onder andere toepassen om de zogeheten interoperabiliteit, het onderling communiceren en uitwisselen van informatie, van zware elektrische voertuigen en laadinfra te vergroten. Op deze manier wil VDL meer inzicht verkrijgen in de totale keten van stroomvoorziening van elektrische zware voertuigen. Daarmee kunnen duurzamere mobiliteitsoplossingen worden ontwikkeld die uiteindelijk bijdragen aan een succesvolle energietransitie.

'Inzet van zwaardere e-voertuigen brengt ook technische vraagstukken met zich mee zoals de toenemende energievraag en onvoorspelbare belasting van het elektriciteitsnetwerk', zegt Menno Kleingeld, directeur VDL ETS (Enabling Transport Solutions). 'Het is van belang dat alternatieven worden aangewend om het laden slimmer te plannen en om energie tijdelijk in een buffer op te slaan. Deze tijdelijke buffer kan dan tijdens piekbelasting, in combinatie met de beschikbare capaciteit van het elektriciteitsnetwerk, weer terug naar de voertuigen geleverd worden. Dankzij deze nieuwe technologie kunnen we onderzoeken op welke manier we de belasting van laadsessies op het elektriciteitsnet kunnen verminderen en hoe we de beschikbare energiecapaciteit goed kunnen opslaan en verdelen naar behoeften.'

Slim energiemanagement

Op het VDL Laad Test Centrum in Valkenswaard zijn drie snellaadstations van Siemens, in combinatie met een VDL-energieopslagsysteem, geïnstalleerd. De data van deze systemen worden via een ‘cloud-based' energiemanagement-applicatie beheerd. Door de data van deze systemen te gebruiken, kan het laden van de voertuigen actief gestuurd worden. Via een speciale ‘switching matrix' kan de beschikbare energiecapaciteit flexibel worden ingezet en gebruikt.

'Dit brengt ons een stap verder in het efficiënter en flexibeler inzetten van e-mobiliteit', zegt Monique Mertens, hoofd van laadinfrastructuur voor e-bussen en zwaardere e-voertuigen van Siemens Smart Infrastructure. 'Drie 150 kW snellaadstations van Siemens worden op het VDL Laad Test Centrum gebruikt. De laadelektronica kan tijdelijk met elkaar worden verbonden, waardoor het mogelijk is om drie voertuigen parallel te laden met elk een vermogen van 150 kW, of één voertuig bijzonder snel tot
450 kW ‘High-Power Charging' (HPC). Dit betekent dat het vermogen flexibel kan worden
aangepast en de laadinfrastructuur kan worden geoptimaliseerd voor depots met verschillende
vereisten.'


Bi-directioneel laden

Voor de tijdelijke bufferopslag van energie die de zware elektrische voertuigen terug leveren wordt
gebruikt gemaakt van twee gebruikte batterijsystemen van een elektrische bus. Gemiddeld hebben
deze batterijen nog meer dan tachtig procent van hun originele capaciteit en kunnen perfect fungeren als energieopslagsysteem.

Dankzij deze technologie kan er efficiënter met bussen getest worden. Nu moeten de e-bussen en
e-trucks vaak onnodig lang rijden om de batterijen helemaal leeg te rijden. Dankzij het bidirectioneel
laden is dit niet meer nodig en kan de energie die in de voertuigbatterijen geladen is weer naar het energieopslagsysteem teruggestuurd worden.
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts