zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Overijssel en Zuid-Holland ondersteunen circulaire kunststofeconomie


7 oktober 2019
De provincies Overijssel en Zuid-Holland hebben samen met regionale ontwikkelingsmaatschappijen InnovationQuarter en Oost NLhet initiatief P>Act gelanceerd. P>Act zet netwerk, kennis en geld in om bedrijven te ondersteunen bij het realiseren van circulaire (gesloten) kunststofketens. Parallel wordt, in samenwerking met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Nederland, een landelijk proces voor kennisbundeling en -deling opgezet.

De provincies bieden een financiële bijdrage van maximaal 50.000 euro aan voor de ontwikkeling van innovatieve kunststof ketenprojecten die bijdragen aan het verminderen van het gebruik van fossiele grondstoffen. Op de website van P>Act is meer informatie te vinden over het initiatief en waar projecten aan moeten voldoen om in aanmerking te komen voor de financiële bijdrage.

Het gebruik van kunststof is in vijftig jaar wereldwijd vertwintigvoudigd. Hiervan wordt in Nederland nog geen twintig procent gerecycled. Slechts vijftien procent is op basis van biobased/gerecycled content. De verwachting is dat de komende twintig jaar het gebruik van kunststof zal verdubbelen. P>Act is op zoek naar innovaties die de keten rondom productie, gebruik en recyclen van kunststoffen kunnen sluiten, zodat er minder fossiele grondstoffen nodig zijn, er minder CO2 wordt uitgestoten en er geen kunststoffen in het milieu terechtkomen. P>Act wordt uitgevoerd door InnovationQuarter en Oost NL.

Keteninnovaties

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Economie en innovatie) van provincie Zuid-Holland geeft aan dat de overgang naar een circulaire kunststofketen kansen biedt voor het bedrijfsleven. 'Om deze te verzilveren zijn zowel technische, sociale als economische innovatie nodig, in heel de productieketen. Dit vraagt om samenwerking tussen producenten, merkeigenaren, retailers, gebruikers, inzamelaars en recyclers. Daar gaan we aan bijdragen met P>Act.'

Vaak zijn deze keteninnovaties nog moeilijk te realiseren omdat bedrijven en overheden vastzitten in het oude lineaire systeem en partijen elkaar onvoldoende weten te vinden. P>Act wil dit doorbreken en bedrijven ondersteunen om de transitie naar een circulaire economie te versnellen.

P>Act

P>Act is er voor ondernemers, organisaties en kennisinstellingen die samen oplossingen willen ontwikkelen voor een circulaire kunststofketen. P>Act biedt strategische ondersteuning voor business cases door ondernemers toegang te geven tot een relevant netwerk van bedrijven, publieke stakeholders, kennisinstellingen en onderzoeks- en ontwikkelingsmogelijkheden in regionale fieldlabs.


Omdat productieketens ook provinciegrenzen overstijgen, hebben de provincies Overijssel en Zuid-Holland de handen ineengeslagen. Zo kunnen bedrijven uit beide provincies makkelijker met elkaar samenwerken, elkaar versterken en een voortrekkersrol spelen bij de transitie naar een circulaire economie. Andere regio's zijn welkom om zich aan te sluiten bij P>Act.


 
     
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts