zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

TU Eindhoven schaft numerus fixus Werktuigbouwkunde en Technische Bedrijfskunde af


Eindhoven, 1 oktober 2019
TU Eindhoven schaft met ingang van het collegejaar 2020/2021 de numerus fixus voor verscheidene opleidingen af, waaronder Werktuigbouwkunde en Technische Bedrijfskunde. Voor de opleiding Bouwkunde gaat de universiteit het aantal toe te laten studenten verhogen.

Het bestuur van de universiteit neemt het besluit hierover in december. Dan wordt  ook besloten wat de instroomcapaciteit wordt voor deze opleidingen. De verhoging van het aantal toe te laten studenten is mogelijk dankzij de ruimere middelen die voor de TU/e zijn opgenomen in de Rijksbegroting, die op Prinsjesdag is gepresenteerd. Het College van Bestuur is blij dat dit besluit genomen kan worden, vanwege de enorme vraag naar ingenieurs, vooral in de regio Brainport.

Rijksbegroting

In de Rijksbegroting is een stijging van de Rijksbijdrage voor de TU/e opgenomen die oploopt tot circa 16 miljoen euro extra in 2022. De universiteit is blij met deze toezegging, want het stelt haar in staat meer ingenieurs op te leiden met behoud van de hoge kwaliteit van de opleidingen. Dat is hard nodig, want het gat tussen de opleidingscapaciteit en arbeidsmarktvraag naar ingenieurs is groot, wat negatieve gevolgen heeft voor de Nederlandse kenniseconomie.

De studenteninstroom aan de TU/e is over de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, maar de financiering vanuit de overheid bleef daar bij achter. Daardoor kon de universiteit niet voldoende investeren in extra personeel en faciliteiten. Rector Frank Baaijens: 'Als de verhouding tussen het aantal studenten en het wetenschappelijk personeel scheef groeit, gaat de kwaliteit van het onderwijs achteruit en loopt de werkdruk op. We waren daarom genoodzaakt aan de rem te trekken. Dat was een bijzonder lastige beslissing, want de maatschappij en de industrie staan te springen om meer ingenieurs. We zijn dus blij dat we nu meer studenten kunnen toelaten. We gaan ons uiterste best doen om het benodigde wetenschappelijke personeel te werven om ook de extra studenten optimale onderwijskwaliteit te bieden.'
TU Eindhoven schaft numerus fixus Werktuigbouwkunde en Technische Bedrijfskunde af'
Met het afschaffen van de numerus fixus kunnen straks veel meer studenten hun bul ophalen. (Foto: TU/e, Bart van Overbeeke)
1/1
 
 
     
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts