zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Nederlandse mkb-bedrijven bijna 20 procent goedkoper dan Duitse


26 september 2019
Voor een gemiddeld Duits mkb-bedrijf wordt 19,2 procent meer betaald dan voor een vergelijkbaar Nederlands mkb-bedrijf. Gemiddeld wordt in Duitsland een mkb-bedrijf voor 5,9 keer de brutowinst (EBITDA) verkocht, tegen 4,95 keer de brutowinst in Nederland.

Dit is één van de uitkomsten van de Overname Barometer, het periodieke onderzoek van de overnameplatformen Brookz en Dealsuite naar cijfers en trends in de overnamemarkt. Het onderzoek werd gehouden onder 262 Nederlandse en 289 Duitse fusie & overname advieskantoren (circa. 1.700 adviseurs) die zich richten op bedrijven met een omzet tussen 0,5 en 30 miljoen euro.

Het grootste verschil in verkoopopbrengst wordt genoteerd in de sector Automotive, Transport & Logistiek. In Duitsland wordt in deze sector 5,7 keer de EBITDA betaald voor een onderneming tegen gemiddeld 3,85 keer de EBITDA in Nederland. De hoogste gemiddelde EBITDA multiple wordt zowel in Nederland als in Duitsland betaald voor bedrijven in de sector IT & Online. De betaalde multiple in deze sector bedraagt 8,0 in Duitsland en 6,25 in Nederland.

De enige sector waarin in Duitsland gemiddeld een lagere EBITDA multiple wordt betaald dan in Nederland is de sector Groothandel. Voor een onderneming in deze sector geldt in Nederland een gemiddelde EBITDA multiple van 5,65 ten opzichte van 5,2 in Duitsland. Een verschil van 0,45 in het voordeel van Nederlandse groothandels. Volgens Floyd Plettenberg, partner bij Brookz en verantwoordelijk voor de Overname Barometer, is het om te beginnen een grote stap voorwaarts dat nu voor het eerst de multiples van Nederlandse en Duitse mkb-bedrijven met elkaar vergeleken kunnen worden. Plettenberg: ‘Het is de missie van de platformen Brookz en Dealsuite om transparantie en inzicht te creëren. Deze vergelijkende cijfers dragen daar zeker aan bij.'

 
     
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts