zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Exoskelet helpt fabrieksmedewerkers Hyundai (video)


Sassenheim, 6 september 2019
Robots nemen steeds vaker banen over die eerst werden uitgevoerd door mensen. Bij Hyuandai zorgen robots echter voor een aanvulling: een slim gerobotiseerd exoskelet gaat productiemedewerkers ondersteunen bij zwaar werk dat boven het hoofd wordt uitgevoerd.

De VEX (de Vest EXoskeleton) is een robot in de vorm van een exoskelet, dat kan worden gedragen als een vest. Het exoskelet vermindert vermoeidheid en vergroot de fysieke kracht van de gebruiker door de bewegingen van de gewrichten te imiteren en te ondersteunen bij de activiteiten onder zware belasting.

Volgens Hyundai
bevat het exoskelet als eerste ter wereld multi-axiale constructies, waarbij meervoudige draaipunten worden gecombineerd ter ondersteuning van de spieren. Dat vergroot de efficiency. Een accu heeft het exoskelet niet nodig. Mede daardoor is het zo'n 22 tot 42 procent lichter dan soortgelijke producten van concurrenten, uitkomend op 1,6 kilogram. Desondanks is het duurzaam en kan het belastingen van 150 kilogram aan. Doordat de CEX de belasting van de spieren in de rug en het onderlichaam met zo'n veertig procent vermindert, treedt vermoeidheid minder op en neemt de efficiency toe.
vexFoto: Hyundai

 

Toenemende productiviteit

Tijdens de ontwikkeling van de VEX werd het exoskelet als proef gedurende tien maanden ingezet in twee Hyundai-fabrieken in de Verenigde Staten. Dat was een groot succes: de VEX ondersteunde de productiemedewerkers effectief en hun productiviteit nam toe. In beide fabrieken maken productiemedewerkers inmiddels standaard gebruik van de VEX.

Hyundai brengt binnenkort ook een ander draagbaar en lichtgewicht gerobotiseerd product op de markt: de Chairless EXoskeleton. De CEX ondersteunt de kniegewrichten, ruggengraat en spieren van de gebruiker door hem of haar een zittende positie te laten innemen zonder dat daarvoor een stoel of kruk nodig is.

 
     
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts