zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Productie Nederlandse industrie blijft krimpen


Den Haag, 12 augustus 2019
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juni 2,2 procent lager dan in juni 2018. Het is de vierde achtereenvolgende maand waarin de productie krimpt.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Voorgaande maanden kromp de industrie met respectievelijk 1,2, 0,6 en 0,4 procent. In bijna alle bedrijfstakken kromp de productie, zo had de metaalbranche te maken met een krimp van 2,7 procent en ging de rubber- en kunststofindustrie er 2,6 procent op achteruit. Er was echter ook groei, namelijk bij de voedingsmiddelenindustrie (2,3 procent) en de machine-industrie (2,8 procent).

productie per bedrijfsklasse


Foto: CBS

Voor het bepalen van de korte termijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van mei op juni 2019 daalde de productie met 0,8 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Daarna is de trend licht dalend.

Producentenvertrouwen

In juli 2019 is het producentenvetrouwen toegenomen. Het vetrouwen is toegenomen van 3,3 naar 3,9 procent. Producenten in de industrie waren in juli minder negatief over de verwachte bedrijvigheid. Verder was het oordeel over de voorraden gereed product positiever. Daarentegen was het oordeel over de orderportefeuille minder positief.
 
     
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts