zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Is er redding voor British Steel? FNSteel niet getroffen door 'liquidatie'


Londen (UK), 8 augustus 2019
Met duizenden banen die op het spel staan, is een overname van het failliete British Steel zeer gewenst. Eerder trok de Chinese Jingye Group zich al terug als koper. Nu blijkt dat een investeringsgroep van het Turkse militaire pensioenfonds Oyak (onderdeel van Ataer Holding) op het laatste moment zich ook mengt in de overnamegesprekken. Dat meldt de Financial Times. Het Nederlandse FNSteel, onderdeel van British Steel, heeft vooralsnog geen last van deze zogeheten 'liquidatie'.

Leon Manders, sales director bij het Nederlandse FNsteel, weet niets over de mogelijke interesse van het hiervoor genoemde Turkse pensioenfonds. 'Ik weet dat een team van special managers van Ernst & Young en de Britse regering op zoek zijn naar geïnteresseerde partijen. Het is de intentie om geheel British Steel, dus inclusief FNSteel, te verkopen.'

 

Financial Times schrijft dat 'mocht de overname door het Turkse pensioenfonds niet lukken, dan zou het concern in onderdelen kunnen worden overgedaan aan andere partijen.' Ataer Holding, eveneens eigenaar van het Turkse staalconcern Erdemir, is in onderhandeling met de Britse regering over de overname van British Steel, aldus ingewijden. Er zijn echter nog wel enkele hobbels in de weg, zoals de EU-regels die de staatssteun aan bedrijven beperken. De overname door het persioenfonds zou betekenen dat er steun komt van de belastingbetaler, wat in strijd is met de Europese regels. Volgens een ingewijde zou er nog steeds 'regel voor regel' over de voorwaarden van de overeenkomst worden onderhandeld.

 

Liberty House 

Liberty House, het Britse industriële conglomeraat van de Indiase staalmagnaat Sanjeev Gupta heeft een concurrerend aanbod gedaan. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de gekozen bieder binnen enkele dagen bekend te maken, maar het lijkt nu goed mogelijk dat deze uitspraak uitgesteld wordt.

Ingewijden geven aan dat British Steel de voorkeur geeft aan het Turkse bod. Hierbij zou de productie in Scunthorpe worden verhoogd en zou een kostenreductieplan, opgesteld door het huidige management, worden uitgevoerd. Verder gaven de ingewijden aan dat Ataer aangegeven zou hebben om op de lange termijn een nieuwe oven te bouwen en uiteindelijk de hele fabriek om te bouwen zodat deze kan draaien op gas in het volgende decennium.

Achtergrond

De problemen bij British Steel begonnen in mei. Het Britse bedrijf had een tekort aan liquide middelen, mede veroorzaakt door de onzekerheid van de Brexit. Er werd een noodlening van dertig miljoen pond gevraagd aan de Britse regering, maar deze werd niet toegekend. Hierna werd het bedrijf in een procedure van 'gedwongen liquidatie' geplaatst door de rechter.

 

FNsteel

Het Nederlandse FNsteel maakt deel uit van British Steel. ‘We worden niet getroffen door de zogeheten ‘liquidatie' van British Steel', zegt Leon Manders, sales director bij FNsteel. ‘Wij hebben onze eigen financiering en winst- en verliesrekening en opereren als een stand alone onderneming binnen British Steel. We zijn voor een groot gedeelte wel afhankelijk van het staal dat we krijgen toegeleverd door British Steel. Tot nu toe gaan de leveringen van British Steel aan zijn klanten gewoon door en dus kan ook FNsteel aan zijn verplichtingen aan klanten blijven voldoen.'


FNsteel maakt van de door British Steel geleverde knuppels staal walsdraad en getrokken draad waarvan de klanten van FNsteel onder andere lagers, bouten, moeren en veren produceren, voornamelijk voor de automobielindustrie.

 

 

 

 
     
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts