zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Groei in verkoop van verspanende machines


11 juni 2019
De Duitse producenten van metaalbewerkingsmachines (VDW) ontvingen het eerste kwartaal van dit jaar 21 procent minder orders dan het eerste kwartaal van 2018. Dit lijkt vooralsnog niet te worden veroorzaakt door de Nederlandse bestellingen. ‘Onze leden geven nog steeds aan dat er geïnvesteerd wordt, maar het tempo loopt terug. Na 2 zeer drukke jaren (recordjaar 2017) is dat conform verwachting’, aldus Ramon Dooijewaard, directeur van FPT-VIMAG.

‘In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de omzet met zo'n 1 procent. Dat is veel minder dan het topjaar 2017 toen de omzetten met 21,9 procent stegen vergeleken met een jaar daarvoor. Het jaar daarop, in 2018, bedroeg de omzetstijging altijd nog 8,8 procent vergeleken met het topjaar 2017.'


‘De Nederlandse omzet van gereedschappen en verspanende machines bedroeg in 2018 ongeveer 500 miljoen euro. Twee derde van die omzet, en dat is altijd nog ruim 333 miljoen euro wordt weggezet door onze leden (red. ca. 85) van de FPT-VIMAG', schat Dooijewaard in. De omzetten in niet-verspanende machines heeft de FPT-Viamg-directeur zo niet paraat. ‘Daar wordt aan gewerkt.'

 

Branchebarometer

Dat de grote groei er duidelijk uit is wordt bevestigd door de BrancheBarometer Productietechnologie, dat zijn de leveranciers en fabrikanten van machines, gereedschappen en toebehoren. Met een index van 56,2 was januari nog een goede maand; afgelopen februari en maart was er een duidelijk krimp met een index van resp. 49,4 en 48,3, maar herstelde zich in april (55,9) en sloot in mei af met een index van 52,9.


Voor wat betreft de ontwikkeling in mei ten opzichte van april zijn de volgende conclusies te trekken. De productie in de branche ontwikkelt zich vrijwel hetzelfde ten opzichte van vorige maand. Over de orders denken de bedrijven veel minder positief, de levertijden van de leveranciers zijn veel korter, de voorraden eindproduct nemen af en over de werkgelegenheid denkt men vrijwel hetzelfde.


De inkoopprijzen, geen onderdeel van de totale BrancheBarometer Productietechnologie, zijn vrijwel hetzelfde volgens de inkopers ten opzichte van vorige maand.

 

Duitsland

Zoals gezegd zakte de orderportefeuille van de Duitse producenten van metaalbewerkingsmachines met 21 procent in het eerste kwartaal 2019. Ook in de de totale Duitse machinebouw daalde de orderportefeuille met 11 procent. En dat is dan de vijfde opeenvolgende maandelijkse daling op rij.

 
     
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts