zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Investeringen laten Nederlandse economie groeien


15 mei 2019
Het bruto binnenlands product (bbp) groeide afgelopen kwartaal met 0,5 procent, ten opzichte van het laatste kwartaal van 2018. Dat is gelijk aan de stijging in het voorgaande kwartaal en conform de verwachtingen van Nederlandse economen.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De (gecorrigeerde) groei van het bbp was 1,9 procent hoger dan het eerste kwartaal van 2018. De groei is met name te danken aan investeringen in vaste activa, zoals gebouwen, infrastructuur en machines. De investeringen kwamen 4,5 procent hoger uit dan het jaar ervoor.

De groei van de investeringen valt onder meer samen met een relatief hoge bezettingsgraad van machines en installaties in de industrie. Het vertrouwen van industriële ondernemers was in het eerste kwartaal van 2019 lager dan in 2018, maar ligt nog steeds boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

Export machines en apparaten

De uitvoer van goederen en diensten groeide in het eerste kwartaal van 2019 met 1,1 procent, de laagste groei in drie jaar tijd. Dit betrof vooral de uitvoer van machines en apparaten. De wederuitvoer (de uitvoer van eerder ingevoerde producten) groeide, terwijl de export van Nederlands product kromp.

De invoer van goederen en diensten groeide met 1,6 procent sterker dan de uitvoer. Het saldo van in- en uitvoer droeg net als in het eerste kwartaal van 2018 negatief bij aan de economische groei.

Groei voor de bouwsector

De productie van de bouwbedrijven groeide, met 8,7 procent, in het eerste kwartaal het hardst. Ook de industrie produceerde meer dan een jaar eerder, maar de groei was wederom minder dan in voorgaande kwartalen.

  toegevoegde waarde

Foto: CBS


 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts