zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

FME: ‘Te weinig aandacht voor onderwijs’


Den Haag, 27 september 2018
FME vindt dat er in de Miljoenennota te weinig aandacht is voor onderwijs. De technologische sector schreeuwt om gekwalificeerd personeel. Het onderwijs sluit onvoldoende aan op de vraag van de bedrijven. Technische universiteiten sluiten hun deuren voor de extra toestroom van studenten en er is een gebrek aan docenten die mensen kunnen opleiden tot de banen van de toekomst. ‘Uit deze Miljoenennota blijkt dat de regering dit nog steeds niet serieus neemt’, zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming.

FME ziet een enorme kloof tussen de behoeften van de bedrijven en de vaardigheden van de mensen. Er moet voldoende geld komen om op te leiden voor de banen van nu en morgen. Daarom wil FME dat er een meerjarige investeringsagenda voor onderwijs komt, die zich uitstrekt over meerdere kabinetten.

 

Innovatie

FME is tevreden over het feit dat er structureel 150 miljoen extra komt voor innovatie: de toeslag voor de publiek private samenwerking (pps-toeslag) wordt structureel verhoogd naar 30 procent, verhoging van het budget voor de mkb-innovatieregeling Topsectoren (MIT) naar 35 miljoen en 75 miljoen extra voor de kennisinstellingen voor toegepast onderzoek. Ook goed is de versterking van het groei- en aanpassingsvermogen van het mkb via het MKB Actieplan.


Wat ontbreekt is een substantiële en meerjarige financiering van smart industry. En in het budget van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk WBSO van 107 miljoen is ruimte ontstaan, maar het kabinet besluit deze ruimte niet te benutten om de eerdere beperkingen - waaronder de inperking van de definitie voor procesinnovatie - terug te draaien. 

 

Een structureel hoger innovatiebudget is nodig om de grote technologie-ambities waar te maken, bijvoorbeeld op het gebied van ruimtevaart. De bijstelling van het Box 2-tarief naar 26,9 procent pakt slecht uit voor DGA-ondernemers door het nadeel van terugwerkende kracht. Opvallend noemt FME dat er extra geld komt voor de SEED Capital Regeling om de beschikbaarheid van risicokapitaal voor het mkb te vergroten en de oprichting van de investeringsinstelling Invest-NL met een kapitaal van 2,5 miljard.


FME is tevreden met het nieuwe Missiegedreven Topsectoren en Innovatiebeleid. Er is echter geen significante verhoging van het totale innovatiebudget om de ambities te kunnen waarmaken. Er is een budget van 1 miljard euro nodig om voorop te blijven lopen als innovatieland. 

 

MKB-Actieplan

Het kabinet heeft speciale aandacht voor het groei- en verdienvermogen van het mkb. Hiervoor is het MKB-Actieplan ontwikkeld, dat vlak voor de zomer is gepresenteerd. Het plan richt zich op een zestal terreinen die het mkb kunnen versterken: financiering, personeel, fiscaliteit, internationale handel, regelgeving en toepassing van innovatie en digitalisering. Ook wordt 7,5 miljoen ingezet om de samenwerking tussen kennisinstellingen voor toegepast onderzoek en het mkb te verbeteren. 

FME: ‘Te weinig aandacht voor onderwijs’'
FME vindt dat er in de Miljoenennota te weinig aandacht is voor onderwijs. ‘Uit deze Miljoenennota blijkt dat de regering dit nog steeds niet serieus neemt’, zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts