zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

3D-geprint siliconenhart doet het drie kwartier (video)


Zürich, 25 juli 2017
Onderzoekers aan de vakgroep functionele materiaalengineering aan de Technische Universiteit van Zürich (ETH) hebben een uit siliconen geprint kunsthart ontwikkeld, dat bijna net zo werkt als een menselijk hart. Samen met collega's van de afdeling productontwikkeling en constructie hebben ze getest hoe goed het functioneert.

Het kunsthart ziet er uit als een echt hart  - en het is ook de bedoeling dat het eerste zachte kunsthart zo goed mogelijk overeenkomt met het voorbeeld uit de natuur. De reden is duidelijk: de inmiddels bestaande kunstharten hebben veel nadelen.  De mechanica is gevoelig voor storingen, bovendien werken de momenteel gebruikte kunstharten zonder slagen, waarbij nog onduidelijk is welke gevolgen dat voor het lichaam zou kunnen hebben. Het doel van de Zwitserse onderzoekers is een hart te ontwikkelen dat ongeveer dezelfde grootte heeft als dat van een patiënt en dat het menselijke hart in vorm en functie zo goed mogelijk nabootst. Wereldwijd leven 26 miljoen mensen met hartproblemen en er is een gebrek aan donorharten.

 

Drie kamers

Het zachte kunsthart is met behulp van 3D-printer vervaardigd uit siliconen, heeft een massa van 390 gram en een volume van 679 cm3. Het bestaat uit één geheel met een gecompliceerd binnenwerk want net als een echt hart bestaat het kunsthart uit een rechter en een linker helft. Maar anders dan bij het menselijk hart worden de kamers niet gescheiden door een scheidingswand maar door een extra kamer die de hartspieren vervangt. Deze extra kamer wordt door luchtdruk bewogen. 

 

 

Drie kwartier

De onderzoekers hebben getest of het kunsthart ook werkt. Ze konden bewijzen dat het zachte kunsthart in principe functioneert en net zo beweegt als een menselijk exemplaar. Maar een  probleem is dat het kunsthart maar drieduizend slagen meegaat, wat overeenkomt met een levensduur van ongeveer drie kwartier, daarna kan het materiaal de belasting niet meer aan.  Het ging bij deze proef om een haalbaarheidstest. Het doel van de Zwitsers was niet om een implementeerbaar hart te presenteren maar om bij de ontwikkeling van kunstharten in een nieuwe richting te denken. Daarbij moeten de scheurvastheid en het vermogen natuurlijk aanzienlijk worden verhoogd.

 

(bron: aandrijvenenbesturen.nl)

 

3D-geprint siliconenhart doet het drie kwartier (video)'
Het zachte kunsthart is met behulp van 3D-printer vervaardigd uit siliconen, heeft een massa van 390 gram en een volume van 679 cm3.
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts