zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Euroblech in de prijzen


Hannover (DE), 1 november 2016
Auteur:
Gerard ten Bulte
EuroBlech in Hannover (DE) is zaterdag 29 oktober afgesloten en trok in vijf dagen 60.636 bezoekers en 1.503 exposanten. Het buzzwoord tijdens deze mondiale vakbeurs voor plaatbewerking was Industrie 4.0, wat in vele stands ruimschoots werd beleden.

De betekenis van Industrie 4.0 is niet altijd even duidelijk. Nicola Hamann, ceo van de beursorganisatie Mack Brooks Exhibitions noemt het de trend naar een gekoppelde productie in de verschillende plaatbewerkingsprocessen. Zij omschreef de sfeer op de beurs vorige week als fascinatie voor technologische innovaties, met vele positieve internationale zakelijke contacten.

 

Euroblech Awards 2016

 De beursorganisatie reikte voor de tweede keer de Euroblech Awards uit, dit jaar waren er vijf categorieën: Fabrik der Zukunft, Originelles Design, Die junge Generation, Saubere Technologien en Akademische Exzellenz. Dit zijn publieksprijzen waarop de bezoekers aan de website van de Euroblech konden stemmen. In totaal hadden zich 35 bedrijven aangemeld voor een van de vijf Awards. In totaal zijn er 2.663 stemmen uitgebracht. De winnaar in de categorie Fabrik der Zukunft was Trumpf GmbH + Co KG met 417 stemmen voor haar concept TruConnect, dat oplossingen geeft voor de ‘Smart Factory'.

 

Blauwe polymeerring

In de categorie Originelles Design ging de award naar Schuler voor de ontwikkeling van de blauwe polymeerring die munten veiliger maakt, en die is gebruikt voor een nieuwe vijf-euromunt. In de categorie Die junge Generation werd de award uitgereikt aan het de start-up bedrijf WSoptics GmbH voor een installatie die kan schakelen tussen snijden en lassen. Kemper ontving de award in de categorie Saubere Technologien voor AirWatch, een methode die het aantal ultrafijne stofdeeltjes meet en in een app wordt gedocumenteerd. Tot slot ontving Fraunhofer IPA In de categorie Akademische Exzellenz een award haar innovatieve digitale assistent voor Absortieren.

 

Buigen

 Trouwens om een snelle indruk te krijgen van wat er zoal speelt in de diverse sectoren van de plaatbewerking, kun je afgaan op de prijzen die de vakbladen MM Maschinenmarkt en Blechnet uitreikten op de eerste beursdag. En dat deden we. Zij deelden zeven prijzen uit in de sectoren: buigen, stansen, automatisering & handling, verbindingstechniek, snijden, oppervlaktetechniek en meten & testen.
In de categorie buigen werden Schuler (met ‘Smart Assist) en Bihler (met ‘Leantool) voorbijgestreefd door LVD met zijn adaptief buigsysteem Synchro-Form waarmee het zogeheten radiusbuigen in XXL-formaten kinderspel wordt, aldus de jury. Synchro-Form is een nieuw adaptief buigsysteem voor het gemakkelijk, efficiënt en nauwkeurig plooien van grote profielen. Dit systeem handhaaft de hoekconsistentie bij grote stukken met meerdere plooien. Dit adaptief plooisysteem van de volgende generatie meet en compenseert automatisch elke plooi zodat het geometrische profiel perfect gevormd wordt, geheel automatisch.

 

Stansen

 Bij Stansen kwam Fibro als winnaar uit de strijd, waarbij Pass Stanztechnik (met zijn Multitool-MT4B) en Trumpf (met zijn nieuwe TruPunch 1000/ Tru Matic 1000 fiber) de afvallers waren. Fibro kreeg de prijs vanwege zijn verende drukstiften voor gebruik in persen. De nieuwe stiften van Fibro zijn gemaakt van een speciale thermoplastische kunststof met metalen additieven. ‘Voordeel van deze hybride stiften is dat ze bij zijdelingse belasting niet zo snel breken als de stalen', zegt Stefen Leist, productmanager bij Fibro. ‘De nieuwe stiften zijn tot een hoek van vijftien graden te belasten. Hiermee voorkom je dat een eventuele gebroken stift de pers beschadigd.'

 

Automatisering & handling

 In de categorie automatisering & handling was Hilma-Roemheld de winnaar voor Demmeler Maschinenbau (met een draaibare klem voor bewerking buizen ‘Rotatorix R 2000/900') en Raziol (plaatbevetting'). De zogeheten Greiferschienenkupplung werkt energieloos en is ontwikkeld voor toepassing in transferpersen. Het vergt dus geen extra hydraulische, elektrische of pneumatische energie voor het koppelen dan wel ontkoppelen en spannen van de transferbalk.
Bij verbindingstechniek ging de prijs naar Heinz Soyer met een neuslengte voor Arnold Umformtechnik (met Flexweld) en Trumpf (met de TruLaser Weld 5000). Soyer werd beloond voor zijn boutlasinverter met laspistool. Met deze lasinverter kunnen stalen en roestvaststalen bouten worden gelast zonder gebruik te hoeven maken van keramiekringen. Ook worden hiermee lasrook, en vonken drastisch gereduceerd.

 

Snijden

 Bij Snijden was Trumpf de winnaar met zijn compleet nieuw ontwikkelde 2D-lasersnijmachine TruLaser Center 7030 waarmee ze Amada (Acies-2515 AJ) en Maximator Jet (met microwaterstraalsnijmachienMicro Jet). Het lasersnijcentrum van Trumpf werkt compleet geautomatiseerd van plaataanvoer tot het sorteren van de gesneden producten en afval. Vraag & Aanbod heeft hier in de speciale edition plaatbewerking van week 42 uitgebreid over geschreven.

 

Oppervlaktetechniek

 In de categorie oppervlaktetechniek wist Pferd Werkzeuge August Rüggeberg zich te onderscheiden met de freesschijf voor aluminium. Daarbij streefden ze Peitzmeier Maschinenbau (volautomatische bandslijper) en Karl Heeseman (ontbraam en kantenrondmachine Profi Rounder) voorbij. De freesschijf voor aluminium heeft als voordeel dat er geen slijpstof ontstaat, alleen maar spanen. De freesschijf beleefde zijn wereldpremière op de Eisenwarenmesse in Keulen waar het direct werd beloond met de innovatieprijs. Vergeleken met de traditionele slijpschijf is de standtijd het honderdvoudige. De prijs is daar ook naar: een freesschijf kost ongeveer 700 euro.

 

Meten & Testen

 Tot slot de categorie meten & testen. Daar werd Arku winnaar met de Flat Jack. Dat is een vlakheidscontrole meetinstrument, die de vlakheid van stans-, laser en snijdelen automatisch controleert en geïntegreerd is in de FlatMaster richtmachine van Arku. De producent uit Baden Baden overwon Kemper (luchtbewakingssyteem Air Watch) en Yaskawa (met zijn camera-systeem voor adaptieve robotlassen Moto Sense).

 

De volgende Euroblech is van 23-27 oktober 2018 in Hannover .

 

 

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts