Metaalarbeiders zetten stakingsacties voort in Tilburg

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Een groep metaalwerkers in de regio Tilburg legt donderdag het werk neer. De staking past in een reeks van regionale stakingen van de vakbonden FNV, CNV en De Unie met als inzet een verbeterde cao. 

FNV wil met serie stakingen verbeteringen in de cao voor Metaal en Techniek afdwingen.

De drie vakbonden FNV, CNV en De Unie voeren sinds november 2021 periodiek actie op verschillende locaties in Nederland. Inzet van de regionale 24-uurs stakingen, waar steeds enkele honderden staalwerkers aan deelnemen, is een verbeterde cao voor Metaal en Techniek. De drie vakbonden wezen in oktober, tijdens de laatste cao-onderhandelingsronde, het cao-eindbod van de werkgevers af.

De vakbonden eisen een loonsverhoging van 5 procent, terwijl de werkgevers 1,4 procent hebben voorgesteld. ‘Daarnaast eisen we ook dat de jeugdlonen afgeschaft worden. Dat zou aantrekkingskracht van de sector verbeteren en tot een grotere instroom van jongeren leiden’, verklaart FNV-woordvoerder Erna Bosschart een van de actiepunten. Ook verlangt FNV Metaal dat de zware beroepenregeling van kracht wordt en ouderen drie jaar voor hun pensioenleeftijd mogen stoppen met werken.

Honderden

Bij de laatste staking vorige week in Rotterdam waren naar schatting enkele honderden metaalarbeiders aanwezig. De aanwezige stakers waren werkzaam bij bedrijven als Croon Wolter en Dros, Delta Reefer Care, Equans, Santon en Thermo King (Rotterdam), RH Marine (Schiedam), Machinefabriek Krimpen (Krimpen aan de Lek), Krohne Altometer (Dordrecht) en Bakker (Sliedrecht).

Voor de komende staking donderdag in Rijen, regio Tilburg, waagt FNV zich niet aan een voorspelling van de opkomstcijfers. Bosschart geeft aan dat werknemers van de volgende bedrijven zich aangemeld hebben: Spie, Engie, Strukton Worksphere, AllPress Metals B.V. , CZL Tilburg en Mansveld.

Cao leidt tot leegloop sector

FNV Metaal regiobestuurder Peter Reniers geeft aan dat hij door de huidige cao een leegloop van arbeidskrachten voorziet. ‘Om alleen al aan de klimaatambities te voldoen zijn veel extra technische arbeidskrachten keihard nodig. Daarvoor moet je als sector aantrekkelijk zijn én blijven. Zonder een fatsoenlijke cao wordt dat een hele moeilijke opgave. Personeel vertrekt nu al naar bedrijven waar de arbeidsvoorwaarden wel goed geregeld zijn. Bijvoorbeeld in de zustersector Metalektro.’

De cao Metaal en Techniek is met bijna 320.000 werknemers in de sector en bijna 28.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. De cao bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige cao Metaal & Techniek liep op 1 oktober 2021 af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *