Melis Gieterijen kan zeventigste verjaardag niet meer vieren

Foto van: Jorine van Knippenberg
Geschreven door Jorine van Knippenberg

Familiebedrijf Melis Metaalgieterijen uit Tilburg is failliet verklaard. Hoge energieprijzen waren mede de reden van het faillissement, stelt curator Toine van den Wildenberg tegenover De Gelderlander.

Foto: Melis Gieterijen

Op 1 oktober 1953 startten Antoon Melis en zijn vaker een gieterij voor non-ferro producten. Het bedrijf groeit al snel, vanaf 1958 wordt er ook overgeschakeld op gietwerk van gietijzer, al voert het non-ferro gietwerk toch nog steeds de boventoon. Wat volgt is een periode van overnames en ook weer het afstoten van de productie van gietijzer. Met alle overnames groeit het bedrijf en het machinepark steeds verder uit. Met name vanaf de twintigste eeuw komt de nadruk te liggen op innovatie en duurzaamheid. Zo won de start-up Castlab van Melis Gieterijen enkele jaren terug nog de Railtech Innovation Award.

2023 zou in het teken van het zeventigjarig bestaan moeten staan, maar van feest is absoluut geen sprake. Op 15 augustus werd het faillissement van Melis Metaalgieterijen uitgesproken. Curator Van den Wildenberg spreekt over een traditioneel maakbedrijf. Het niet kunnen doorberekenen van de hard gestegen energiekosten, maar ook de nasleep van corona en complexe wet- en regelspeling leidden uiteindelijk tot het faillissement.

Een doorstart behoort tot de mogelijkheden, maar Van den Wildenberg vreest wel dat het niet gemakkelijk zal zijn. De vijftien medewerkers, die kleine oplages van gietijzeren, aluminium en bronzen onderdelen maken voor bijvoorbeeld de machinebouw, moeten hun lot dus nog even afwachten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. Dit is een droevig bericht om te lezen. Ik ken Melis gieterijen als een zeer betrouwbaar bedrijf, met buitengewoon sterk innovatief karakter.
    Met de verschillende generaties heb ik in mijn werkzame leven een goed contact gehad. Tevens heeft Melis Gieterijen een belangrijke bijdrage geleverd bij de totstandkoming van het nieuwe gebouw van het Aluminium Centrum in Houten. Ook op bestuurlijk vlak heeft het bedrijf altijd haar verantwoordelijkheid genomen. Ik hoop dat er een overname kandidaat wordt gevonden voor de bedrijf.