Komst Nakamura draaibank symboliseert grotere complexiteit bij Limburgse verspaner

Foto van: Jerom Rozendaal
Geschreven door Jerom Rozendaal

Het Limburgse verspaningsbedrijf QMRS uit Neer heeft geïnvesteerd in een Nakamura draaibank. Met de nieuwkomer kan het metaalbedrijf complexere stukken behandelen. De draaibank is voorzien van een barfeeder gantryloader en een UR cobot en kan ’s nachts onbemand doordraaien.

Foto: QRMS

Quick Response Machine Shop (QRMS) werd in 2011 opgericht door Twan Wulms (40) en kwam voort uit een afstudeeropdracht van zijn opleiding technische bedrijfskunde in Heerlen. Inspiratie voor metaalwerk had hij opgedaan bij het Technisch Instituut Sint-Jansberg in Maaseik (tegenwoordig Mosa-RT genaamd) waar hij naar school ging. ‘De eerste jaren werkte ik alleen met een Viktor draaibank die door Gibas geleverd was.’

In de jaren erop breidde het personeelsbestand uit tot twaalf medewerkers en volgden meer en complexere draaibanken en drie- en vijfassige freesbanken, waardoor het machinepark inmiddels uit tien verspaningsmachines bestaat. De kers op de taart is de Nakamura-Tome WY-150 draaibank die enkele weken geleden geleverd werd. Leverancier, net zoals voor de meeste andere machines, was Gibas uit Nijkerk.

Nauwkeuriger en efficiënter

‘De machine maakt het mogelijk om complexe onderdelen in één opspanning te bewerken. Dit verhoogt de nauwkeurigheid en verkort de doorlooptijd’, aldus Wulms die ook de hogere efficiëntie van de draaibank benadrukt omdat de machine twee bewerkingen aan één onderdeel tegelijkertijd kan uitvoeren.

Twan Wilms. (Foto: QRMS)

Met de nieuwe machine kan QRMS volgens Wulms nog beter tegemoetkomen aan de hoogkwalitatieve eisen van klanten, voornamelijk machinebouwers in de voedingsmiddelenindustrie en medische industrie. Het metaalbedrijf legt zich toe op enkelstuks en kleine series. ‘En in de nacht draaien we volautomatisch grotere series’, zegt Wulms. Hij streeft ernaar om elke twee jaar een grote investering te doen.

Automatiseringsmogelijkheden centraal

Voor de komst van de Nakamura draaibank verwelkomde het metaalbedrijf twee jaar geleden in een vijfassige Victor VC-AX630 freesmachine. Welke machine over twee jaar naar Neer komt, is volgens Wulms nog niet te zeggen. ‘Veel hangt ook van de interesse en vaardigheden van het personeel af. Je kunt wel investeren in een complexe machine, maar als je geen mensen hebt om ermee te werken, heeft dat weinig zin.’

De enige zekerheid bij een nieuwe investering is dat deze vergaande automatiseringsmogelijkheden heeft. ‘De Nakamura kan ook volledig onbemand draaien. Zij is voorzien van een barfeeder en UR-cobot voor het uitladen van stukken’, vertelt de directeur-eigenaar die voor automatisering ook bij Gibas aanklopt. Het Nijkerkse bedrijf is naast machineleverancier ook specialist in automatisering en werkt daarbij met cobots van Universal Robots (UR).

Verdere groei

Door zijn machinepark verder uit te breiden en verder te automatiseren, meent Wulms zijn bedrijf verder te kunnen laten groeien. ‘Er is voldoende werk. Dat is de bottleneck niet. De grootste uitdaging is het vinden van personeel’, aldus de ondernemer. Hij probeert via social mediaberichten zelf mensen te werven en werkt niet met recruiters.

Het team van QRMS. (Foto: QRMS)

In het LinkedIn-bericht, waar Wulms de komst van de draaibank aankondigt, lanceert hij ook de vacature van CNC-draaier. ‘Tot nu toe lukt dat zeer aardig. Wij hebben een leuk team met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar’, vertelt hij.

Veertien jaar na de oprichting van zijn bedrijf keert Wulms ook terug naar zijn middelbare school in Maaseik om leerlingen te enthousiasmeren voor een baan in de metaalsector. Op 13 mei nam QRMS deel aan de Mosa RT Jobmarkt. ‘Wij laten je zien hoe leuk en leerzaam het is om metaal, kunststof en RVS om te toveren tot precisiewerk en slimme oplossingen te bedenken voor echte productievragen’, stelt hij in een eerder bericht op LinkedIn.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *