Helft bouwbedrijven zet onervaren krachten in

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

De bouwsector wordt geconfronteerd met verschillende uitdagingen. De aanhoudende personeelstekorten is een van de meest prangende. De Boels Rental Bouwindex, een onderzoek onder Nederlandse bouwprofessionals, onderstreept dit. Uit de resultaten blijkt dat 63 procent van de bedrijven in de sector kampt met tekorten, waardoor 52 procent onervaren krachten inzet.

Tags:
Foto: Boels Rental

Het tekort aan (ervaren) personeel veroorzaakt aanzienlijke problemen op zowel korte als lange termijn. De tekorten beïnvloeden de succesvolle uitvoering van bestaande projecten en kunnen zelfs de start van nieuwe opdrachten hinderen.

Uit de Boels Rental Bouwindex blijkt dat meer dan de helft van de bouwbedrijven (51%) moeite heeft om lopende projecten af te ronden vanwege het gebrek aan beschikbaar personeel. Het personeelstekort leidt ook tot kostenstijging bij 34 procent van de opdrachten, omdat er minder efficiënt gewerkt kan worden. Bovendien verliest een kwart van de bouwbedrijven (25%) bestaande klanten als negatief gevolg.

Wat betreft nieuwe projecten ondervindt bijna de helft van de respondenten (45%) hinder. Vanwege het gebrek aan gekwalificeerd personeel kunnen bouwbedrijven bepaalde opdrachten niet meer aannemen. Gelukkig geeft ook 38 procent van de bouwprofessionals aan dat ze geen directe consequenties ervaren van de personeelstekorten.

Overuren op de bouwplaats

De impact van personeelstekorten raakt ook het persoonlijk leven van de werknemers. Zo geeft 39 procent van de bouwprofessionals aan dat ze vanwege het tekort zelf vaker werken en langere dagen maken. Volgens een derde (34%) zou betere opleiding en training de productiviteit ten goede komen. 

‘Dit onderzoek werpt een belangrijk licht op de complexiteit van het personeelstekort in de bouwsector en benadrukt de noodzaak voor oplossingen om deze uitdaging aan te gaan. De bouwsector staat voor de taak om het tekort aan vakbekwaam personeel aan te pakken en tegelijkertijd de duurzame groei van de sector te stimuleren. Dit kan door te investeren in het trainen van onervaren personeel en door de juiste veiligheidsmaatregelen en instructies te implementeren, om efficiënter en veiliger te werken’, aldus Funs Hermans, Manager Training bij Boels Rental.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *