De Ridder: ‘Nederlandse maakindustrie draait goed in vergelijking met andere landen’

Foto van: Jerom Rozendaal
Geschreven door Jerom Rozendaal

‘De Nederlandse metaalindustrie draait naar behoren in tegenstelling tot andere landen’. Dat stelt Gerrit-Jan de Ridder, medeoprichter en algemeen directeur van De Ridder, distributeur van high end machines voor draaien, frezen, eroderen en slijpen. ‘Dat hebben we vooral te danken aan de aanwezigheid van een voortvarende chipindustrie in ons land’, verklaart hij.

Tags:
Gerrit-Jan de Ridder (Foto: Jerom Rozendaal)

Een vriendelijke glimlach of een armgebaar naar de standhouders en bezoekers. Gerrit-Jan de Ridder voelt zich zichtbaar als een vis in het water op de Precisiebeurs in ’s Hertogenbosch. Het profiel van de beurs – die in de wandelgangen ‘de huisbeurs van ASML’ wordt genoemd  – is op het lijf geschreven van De Ridder. De Brabantse machinedistributeur uit Best legt zich toe op high end metaalbewerkingsmachines die worden ingezet voor het draaien, frezen, slijpen en eroderen met de hoogst mogelijke precisie. Het Japanse Yasda (freesbanken), VDF Boehringen (draaibanken), Sodick (EDM) en Studer (rondslijpmachines) zijn enkele van de topmerken die De Ridder verdeelt in Nederland en ook België. 

Het bedrijf heeft 85 mensen op de loonlijst, waarvan vijftig mensen actief zijn in service en onderhoud. Hiermee beschikt het volgens eigen zeggen over het grootste serviceteam van de Benelux en staat het klaar voor advies, installatie, beheer en reparatie van het machinepark van haar klanten.

Medeoprichter in 1976

De Ridder kan zich nog andere tijden herinneren. Hij richtte in 1976 het bedrijf op samen met zijn vader. ‘Mijn vader was als directeur in loondienst actief bij een machinedistributeur. Op een gegeven moment kwam het voorstel om het bedrijf over te nemen. Uiteindelijk hebben we samen besloten de stap te wagen’, vertelt De Ridder. Hij volgde toen een opleiding fysiotherapie – ‘ook over mechanica, maar dan van het lichaam’ – maar maakte de overstap naar de werktuigbouwkunde. 

Foto: Jerom Rozendaal

In de loop der jaren maakte het bedrijf een grote groei door en specialiseerde het zich in het high end segment. Klanten maken enerzijds fijnmechanische componenten waar elke micrometer telt, maar ook grote zware producten met hoge proceskrachten. Alhoewel het mondiaal een nichemarkt betreft, zijn duizenden metaalbedrijven in Nederland volgens De Ridder op enigerlei wijze betrokken bij precisieproductie. 

De aard van de Nederlandse maakindustrie en haar klantenbestand heeft volgens De Ridder tot gevolg dat de mondiale economische tegenspoed in ons land minder gevoeld wordt. ‘De markt is hier duidelijk beter dan in andere Europese landen. Dat hebben wij te danken aan onze semiconductorindustrie en bedrijven als ASML, ASMI, NXP, Besie. De chipindustrie draait op volle toeren verder.’

Belgische terugloop

Symbolisch voor de Europese verschillen is ook de verkoop van De Ridder. Waar het orderboek in Nederland goed gevuld blijft, merkt de machinedistributeur een aanzienlijke terugloop van bestellingen uit België. ‘Dat heeft ook wat te maken met het ondernemersklimaat. Belgische ondernemers zijn wat afwachtender, terwijl Nederlander juist in slechte tijden op zoek gaan naar mogelijkheden.’

Terwijl De Ridder ook met een eigen beursstand aanwezig was op de Precisiebeurs liep Gerrit-Jan de Ridder op de openingsdag veelal door de beurshallen en onderhield waardevolle contacten met mede-standhouders en klanten.

Auteur: Jerom Rozendaal

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *