De mens telt op vakbeurs A+A

Foto van: Henriëtte van Norel
Geschreven door Henriëtte van Norel

Op de vakbeurs A+A in Düsseldorf, een internationale vakbeurs voor veiligheid en gezondheid, zijn van 24 tot en met 27 oktober diverse nieuwe ontwikkelingen te zien op het gebied van veilig en gezond werken.

Tags:
Foto: A+A

Onder de paraplu van ‘digitalisering en duurzaamheid’ worden tijdens deze beurs diverse internationale congressen georganiseerd, zoals WearRAcon Europe. De focus ligt bij deze conferentie op duurzame arbeidsbescherming en arbeidsveiligheid. Kunstmatige intelligentie, ‘machine learning’ en robotica op de werkplek bepalen de werkomgeving van de toekomst.

Werkplek

Tijdens de vakbeurs zal antwoord worden gegeven op belangrijke vraagstukken met betrekking tot een veilige, gezonde en duurzaam vormgegeven werkplek. Van persoonlijke beschermingsmiddelen (PMB’s) tot bedrijfsbrand-, milieu- en rampenbeheersing tot het aanbod voor ergonomische en gezonde werkplekinrichting en concepten voor het ‘nieuwe werken’.

Conferentie WearRAcon

Op de conferentie WearRAcon Europe, 25 en 26 oktober aanstaande, discussiëren experts uit onderzoek, ontwikkeling en bedrijfsleven over innovaties en trends op het gebied van draagbare robotica, met een speciale focus op exoskeletten. Deze conferentie wordt op de vakbeurs A+A georganiseerd door Fraunhofer IPA, in samenwerking met de Universiteit van Stuttgart en de Wearable Robotics Association (WearRA). Steeds vaker worden in de industrie en bij grotere machinefabrikanten exoskeletten en ‘wearables’ toegepast als ergonomisch hulpmiddel voor fysieke ontlasting van zwaar werk. ‘Toonaangevende analisten schatten het wereldwijde marktvolume voor exoskeletten op meer dan 20 miljard dollar tegen 2030’, aldus Armin G. Schmidt, CEO van German Bionic in een interview met Trans.INFO.

Zelf ervaren

Evenals op de vorige editie van de A+A is er ook deze editie weer een ruimte gereserveerd waar bezoekers exoskelet-systemen van verschillende fabrikanten in realistische werksituaties kunnen testen. Tevens vindt er een live-studie Exoworkathlon plaats. Ervaren leerlingen van verschillende mechatronica-opleidingen leggen een parcours af, waarbij ze taken moeten verrichten zoals het vasthouden, tillen en monteren, die speciaal in samenwerking met de industrie zijn ontwikkeld. Met verschillende meetinstrumenten worden diverse data verzameld om de effecten van de exoskeletten te meten om zo te kunnen nagaan op welke wijze met behulp van deze systemen vroegtijdig klachten kunnen worden tegengegaan.

Lezingen

Tijdens de WearRAcon conferentie worden lezingen gegeven door gerenommeerde exoskelet-pioniers, aangevuld met ervaringsverhalen van gebruikers uit diverse sectoren en deskundigen. Zo verzorgt prof. dr. Thomas Alexander van het Bundesanstalt für Arbeitsschutz (BAuA) tijdens dit tweedaagse event een lezing over ‘de toekomst van het werk’. Boudewijn Wisse van de Nederlandse exoskeletfabrikant Laevo presenteert onder andere het nieuwste rug-ondersteunende exoskelet en legt uit op welke wijze de functies van exoskeletten rugpijn bij zwaar lichamelijk werk kunnen voorkomen.

Tricorp en circulariteit

Tricorp is één van de 50 Nederlandse beursdeelnemers aan de Duitse vakbeurs A+A. Met een team van circa 85 medewerkers ontwerpen zij al ruim 30 jaar werkkleding voor diverse professionals. In 2022 realiseerde deze organisatie een jaaromzet van maar liefst 45 miljoen euro. 80 procent van deze omzet is afkomstig van de Nederlandse markt. De overige omzet wordt gerealiseerd op de Belgische, Franse en Duitse markt. Hoewel Tricorp haar kleding nu nog laat vervaardigen bij fabrieken in Europa en het Midden-Oosten, wordt momenteel achter de schermen hard gewerkt om de productie volledig naar Europa te halen. Dit in het kader van duurzaamheid. Niet alleen kunnen de levertijden zo worden verkort, ook kan op deze manier worden bespaard op onder andere transportkosten en CO2-uitstoot.

Circulaire werkkleding

Interessante nieuwkomers in het assortiment van Tricorp zijn de circulaire kledingpakketten REWEAR en RE2050. De kleding uit de eerstgenoemde serie is voor een deel gemaakt van gerecycled polyester of een mix van gerecycled polyester en biologisch katoen. De eerste items van deze serie zijn qua ontwerp gebaseerd op de zes bestsellers uit het standaard assortiment. Het RE2050-pakket bestaat eveneens uit zes artikelen. Deze artikelen hebben allemaal een volledig nieuw ontwerp. Ook de kleding uit deze serie is voor bijna 100 procent vervaardigd van gerecyclede materialen.

Auteur: Henriëtte van Norel

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *