Column Ellen Vaders: ‘Elektronica koelen’

Het probleem bij nieuwe technologische producten is dat er veel elektronische componenten in zitten die warm worden. Wanneer deze componenten te warm worden of langdurig te warm zijn presteert de elektronica niet optimaal.

Zo gaat de levensduur achteruit en is het stroomverbruik hoger dan noodzakelijk. De algehele performance van het product heeft hieronder te leiden. Wat kun je er aan doen? Sommige producten worden te warm doordat de onderlinge systemen niet goed op elkaar zijn afgestemd. Daar zijn testen en slimme elektronici bij nodig om een systeem optimaal te laten samenwerken en onderlinge spanningen en stroomverbruik op elkaar af te stemmen. Maar dan nog zijn er vaak componenten waar lokaal de temperatuur oploopt waardoor een heel printed circuit board ongewenst warm wordt. In een dergelijk geval is koelen nodig. Hoe zorg je ervoor dat de temperatuur weg kan en niet ophoopt in een print of systeem?

Belangrijk voor het koelen is, dat je de componenten waar de meeste warmte ontstaat, helpt om warmte af te voeren.

Aluminium is een materiaal dat veelvuldig wordt ingezet als koelelement/ heatsink om warmte af te voeren. Aluminium is een goede warmtegeleider én in allerlei vormen te produceren. Het kan als extrusie deel of als gegoten deel of gewoon als plaat worden ingezet. Soms wordt aluminium ook voor de printplaat gebruikt. Maar dat is niet overal mogelijk. De overdracht van warmte naar de aluminium heatsink vergt wel aandacht en wordt middels thermisch interfacemateriaal gerealiseerd.

Ellen Vaders
Aluminium Metal Knowledge